уторак, 29. јун 2010.

GARGAMEL FIFA-e PROTIV DRŽAVE FRANCUSKE
Nekidan je neki medij iz Njemačke obznanio fenomenalnu analizu o monstruoznosti svjetske fudbalske asocijacije, kako to demokratski zvuči, i o tome kako je Južnoafrička Republika, u stvari, izgubila, organizujući Svj. Prvenstvo. Pa čak i kad je reprezentacija na igralištu pobijedila.
Danas, onaj Gargamel na Krstu FIFA i na čelu Krstaškog pohoda protiv fudbala, fudbalera, država i saveza a u korist love, kapitala, kompanija, mlatipara, smutljaroša i svih drugih Mračnih Sila Protiv Igre, optužuje Francusku da se miješa u poslove svog Fudbalskog/Nogometnog saveza i da bi fufara FIFA mogla da suspenduje taj Savez.
Francuska je uložila mnogo u svoju produkciju fudbala uopšte. Rezultati su vidljivi. Mnogo trenera i mnogo igrača po cijeloj Evropi širi Zdravi Miris Igre. Na hiljade siromašnih useljenika i njihovih potomaka, vezano je za klubove, akademije i fudbal uopšte. Fudbal je postao i prozor ljepote i prozor za socijalnu sigurnost. Ne mislim da je Država zaslužna za to. Zato i kažem Francuska. To je mnogo šire od Države. Ali, svejedno, Reprezentacija Francuske se zove Reprezentacija Francuske a ne Reprezentacija Fudbalskog saveza i Fife. Dakle, Francuska ima da se pita. Naročito nakon ponižavajućih događaja na SP i organizovanog razularenog ponašanja fudbalskih vehabija-bugojanaca u dresu Trikolora. Ne mislim na ispadanje u prvom kolu nego na sveopštu sramotu koju su prosuli na svoju zemlju. Svi, od FSF, onog priludog trenera pa do igrača koje boli kurac za sve osim za još malo para. Svi su odgovorni za raspuštenost. Kad bi onaj Evrić onako srao kod Ferguson dobio bi kopačku u arkadu, kao i Bekam. Za raspuštenost treba da snose posljedice. A posljedice ne mogu da im nature FIFA i fosili na njenom čelu. Mada bi trebalo, jer oni su ukaljali i Igru uopšte.
FIFA se ponaša kao Nezavisno Regulatorno Tijelo u BiH.
Pri tome nije sposobna da riješi problem igranja rukama, problem ofsajda koji se vidi i sa Kineskog Velikog Zida, problem lopte iza linije gola, problem nesposobnih sudija, problem pljačke tih istih fudbalskih saveza čiju nezavisnost štiti kobiva, problem osiromašenja zemalja u kojima se organizuje SP...
Da je kakva FIFA, poništila bi utakmicu u kojoj se Francuska plasirala rukom.
FIFA je samo malo bolje upakovana privatizovana skalamerija u stilu Bernija Eklstona. Gulikožniji i sofisticiraniji Cirkus.
I stoga je države moraju prisiliti na transformaciju jer njihovi FS to ne mogu pošto i oni puše Malu Sisu Fife.
Igra, govorim o ligama, prvenstvima, kupovima a ne o samoj igri na terenu, mora se transformisati da se iz nje izbaci novac kao glavni generator koji uništava sve, od zdravlja igrača pa do pravila koja su toliko jednostavna da bi trebalo da su neuništiva.
Doista mi je žao što ja nisam Sarkozi. Ne zbog Karle, nego da Blateru, u ime Francuske, pomenem nekoliko stvarčica, uključujući i nešto iz balkanske seksološko-familijske tradicije.