понедељак, 13. јул 2009.

SARAJEVO ALBANIZIRA BiH
Koliko sam razumio balkanski torovi su podijeljeni, u jednima, sa boljom travom i sa više izvora, bezvizna su stada, u drugima su oni koji nisu primali distole, imaju ugore, možda i crveni vjetar, imaju divljeg, nepopisanog stada.
BiH, Albanija i Kosovo nisu u viznom paketu koji korača.
Znam da će se pomisliti kako sam, čim se probudim, čim legnem, protiv BiH, ali moram reći. BiH i spada u tu „grupu zemalja“. Albanija i Kosovo. Teško se može reći da je i jedna i druga zemlja. Kosovo je vojna baza i njima vize nisu ni potrebne, bitno je da članovi baze troše pare na tom lokalitetu. Još kad bi mogao, povremeno, da svrati nosač aviona. Albanija. Bivša bunkeruša, dispertor svakojakog šverca i područje opšte nekontrole. Bitno je da ta područja nisu nikad bile države. Albanija za vrijeme betonskog komunističkog ortodoksa, od drugog svj. rata, samo se vodila kao država. Kosovo da ne pominjem.
Ni BiH nije bila država. Priča o Republici BiH čiji kontinuitet nastavlja Dejtonska BiH, politička je zakrpa radi balansa snaga.
Te činjenice se prepoznaju i u formiranju te torovske čekaonice za bezvizni status.
Osim toga, nije ni red da svjetski bezvizni tretman dobije zemlja u kojoj se još ne zna ko sve ima njen pasoš i koja sa strahom ujutro otvara novine kadgod se u svijetu dogodi neki teroristički akt, jer se boji da će se, kao i desetine puta do sada, ustanoviti da je u tome učestvovao i neko ko je u toku demokratskih ratova, koje su u BiH vodile tri demokratske stranke, bio ovdje, klao ovdje, ili dobio pasoš ovdje.
Nije red ni zbog toga što se ne mogu istražiti zločini na dlanu, Dobrovoljačka, Tuzlanska, koji su se dogodili, takorekući, pred očima te Republike BiH. A može general Đukić da se osudi za neku tuzlansku granatu za koji nije dokazano da je svojom naredbom potpalio fitilj. To će Evropa shvatiti ovako: iz tog tora mogu da dođu oni koji su nekažnjeno prošli u svojoj zemlji pa su potencijalni izvršioci i na drugim mjestima. Ubijeđen sam da Evropa, kad kaže: vladavina prava, misli i na Dobrovoljačku i Tuzlansku.
Sarajevo, sarajevizirana politika bošnjačkih stranaka, dakle, drži BiH dalje od ukidanja viza.
A i šta će vam vize. Doklegod narod možete zabavljati pričom o ukidanju Republike Srpske.