недеља, 12. јул 2009.

KOMADANJE ZLOČINA
Mnogima je Srebrenica pozorište.
Mnogi koriste Srebrenicu za legalni i ilegalni politički rad.
Postoji soj, ili talog, političara koji Srebrenicu koriste kao mjesto povratka ili mjesto opstanka na političkoj sceni.
Postoje teze kako Srebrenicu treba iskoristiti da bi se Srbi jednom zauvijek proglasili fašistima pa se zahtijeva da neko, kao Vili Brant, nekada u Poljskoj, klekne i moli za oproštaj, u ime svog naroda, Srba. To samo potvrđuje tezu da će Srebrenica u narednim decenijama da se izrodi u veliki problem opstanka BiH.
Mnogi političari u svom kaleidoskopu crnih stakalaca Srebrenicu koriste za eliminaciju Milorada Dodika sa političke scene ili iz ljestvice političkog rejtinga. Da se zavađaju sa Srbijom. Ili da je uslovljavaju.
Neki od njih nisu se još opredijelili da li bi napadali Srbiju i Tadića za velikosrpsku agresiju ili bi se fokusirali na Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu čija je, navodno, vojska i policija počinila genocid, kako kaže Sud i Dragan Čavić.
Neću da pominjem ostala imena. Samo Harisa Silajdžića. Sramotno je da on, koji je po svijetu lagao o desetinama hiljada silovanih muslimanki i o broju ubijenih i poginulih u bosanskohercegovačkim ratovima, sada, na groblju u Srebrenici drži političke govore i popuje zarad svoje ispražnjene političke karijere. Znam da nema ko, ali to mu nije trebalo dozvoliti. On, lično, bi se trebao zapitati, šta je uradio da do rata ne dođe. Ili, šta je uradio da ga zaustavi.
Glorifikovanje Srebrenice i stvaranje žrtava od žrtava, selektiranje mjesta zločina po broju i pripadnosti, neće spasiti BiH.
Zločin i tragedija u BiH se mora gledati ukupno. Ako se to ne želi onda se ne želi ni BiH. Ili, onda nema BiH. Doklegod se zločini i zločiništa budu dijelili, svojatali i iznosili na političku pijacu od protuva koje nemaju nikakav kredibilitet, BiH nema šansu.
O Srebrenici, konkretno. Ako će se u Srebrenici manifestovati politička zloupotreba a ignorisati da je u tom kraju stradalo više od 3000 Srba, po sirotim civilnim selima, onda žrtve Srebrenice, i njihovi potomci, od toga neće imati koristi, dostojanstva i mira.