петак, 17. јул 2009.

GETO, USTAV, EU, NATO
Ne brini se lijepa Fato,
Uskoro će Bosnom teći zlato.
Eh, prošli su vijekovi kada je za Mirnu Bosnu bila dovoljna jedna sevdalinka. Ništa zlato, samo blato.
A došlo je vrijeme kada BiH više nikome ne treba.
Ne drži niko BiH u getu, kao što se u Sarajevu, na Miljacki, želi predočiti pa jadne ljude sada, po ovoj božijoj sjalici i pripeci, tjeraju da potpisuju peticiju.
Ako rashladno analiziramo činjenicu da je izvan viza ostala Albanija, Kosovo i BiH, bez obzira što će se, možda, ostvariti obećanje da 2010. BiH ispuni uslove, jasno je da Evropa teško prihvata u svoje pašnjake nešto što nije država, što nikad nije bilo država i što, izgledno, nikad neće biti država. Drugo, ni u jednoj od tih naseobina, Evropa, kakvagod stara, olinjala, osteoporozna i senilna bila, nije imala uticaja u oblikovanju, dizajnu i stajlningu tih paradruštava u pokušaju uobličavanja u državu.
Neću da kažem ko je imao.
Jučer je Hop bio u Sarajevu, vjerovatno u oprostitetljskoj posjeti. Vjerovatno je nekog od svojih, možda Rena ili Solanu, sve kuhinjske potrepštine, pitao šta da kaže a taj mu rekao: Reci da bi trebao Novi Ustav. Svejedno, to što je rekao da bi za ulazak u Nato bio potreban Novi Ustav ili Ustavne promjene, nije dobro ni za BiH ni za Nato.
Za BiH, jer će sada Akšamlije kraj Miljacke pet godina da jašu na tome – Novi ustav je preduslov za evroatlantske integracije. Kao u prošloj epizodi Tri Evropska Principa za Reformu Policije. Za to vrijeme će BiH ostati i bez ličnih karata a ne samo bez viza.
Za Nato, jer kako će Alijansa bez ovakve ratničke i vojne zemlje, ovakve Cikotićeve Armije Spasa, ovakvih Oružanih Snaga.
Preduslovima se pokazuje, u stvari, da BiH, nikome ne treba.
Ako može Makedonija u bezvizni režim, koja se vodi kao Bivša Jugoslovenska, mogla bi i BiH. Nije samo Sadović problem. S druge strane, ako nije Bugarska, što bi bila i BiH. I Bugarska nikome ne treba, ali je rubno područje pa je dobro da je integrisana, neka barem plinovog bez problema prođe.
Greška BiH je ako misli da nekome treba.
Tužna je činjenica da je BiH spala da se za nju bori Danijel Kon Bendit. Nije puno bolje bilo ni na početku. Bono.
Pored te nepotrebne činjenice, treba uzeti u obzir i čekanje raspleta.