среда, 15. јул 2009.

PROPAST BiH
Jedanput je Bosnu i Hercegovinu upropastila Hrvatska samotcejpljenjem i dobijenim, prije svega, njemačko-evropskim priznanjem.
Drugiput je Bosnu i Hercegovinu upropastio Alija Izetbegović, žrtvujući za nju mir.
Treći put, po svemu sudeći, upropastiće je jedan dio međunarodne zajednice.
Rafiranje zajedno sa Kosovom, mislim stavljanje i rafe, obznanjuje kako se taj najuticajniji dio međunarodne zajednice odnosi prema BiH i šta očekuje od nje.
Političari kraj Miljacke, iz prošlog vijeka, Rage Sarajlije, ne shvataju vrijeme u kome žive. Za njih je Mehmed Fatih Davitelj juče bio na teritoriji opštine Sanski Most. Oni još čekaju karavan, u svom karavan-saraju.
Esdea, u tom čekanju karavana, izgubivši politički kompas u šikari sastavljenoj od Bakira, Harisa i Zlatka, i došavši u poziciju da smjenjuje svog predsjednika vlade Federacij i svog ministra unutarnjih dela na zajedničkom nivou, posegla je za konstitutivnošću naroda, putem Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, odlučivši da, do daljnjeg, dok se ne promijeni poslovnik Ustavnog suda Republike Srpske, neće raditi.
Smiješna konstitutivnost naroda u entitetima, isključivo je djelo međunarodne zajednice, odnosno njenih spadala u BiH.
1. Ustavi entiteta, a Ustav Republike Srpske je nastao prije Dejtonskog sporazuma i nastanka BiH sa dva entiteta, trebali su da se usklade sa dejtonskim ustavom i to je učinjeno. Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje i saopštila da su usklađeni.
2. BiH je u Dejtonu, pored dva entiteta sastavljena, skrpljena, i od tri naroda, što je jednako važno. Konstitutivnost, ustavnost, saugrađenost naroda u podaništvo državi obezbijeđena je mehanizmima na nivou države.
3. Alija Izetbegović, koji je ovu zemlju koštao stotinu hiljada života, uništenih međunacionalnih odnosa, uništene imovine i uništene perspektive, 12. februara 98. pokreće pred Ustavnim sudom BiH, postupak za ocjenu ustavnosti ustava Republike Srpske i Ustava F.
4. Ustavni sud BiH se sastoji od tri stranca, dva Hrvata iz Federacije, dva Bošnjaka iz Federacije i dva Srbina iz Republike Srpske. Tri stranca i dva Bošnjaka glasaju za i tako Ustavni sud odlučuje da dva ustava nisu u skladu sa ustavom BiH i da treba regulisati i konstitutivnost na nivou entiteta. Dva Hrvata i dva Srbina glasaju protiv. Ali to ne pomaže. Ko jebe Srbe i Hrvate.
5. Nakon toga su donešene ustavne promjene i došlo je do formiranja Vijeća naroda Republike Srpske.
6. Klub Bošnjaka u tom Vijeću naroda sada blokira Narodnu skupštinu Republike Srpske jer je odluka Ustavnog suda Republike Srpske donešena preglasavanjem.
7. Zabravilo se, dakle, da je i Vijeće naroda Republike Srpske posljedica vamaterične i vantjelesne oplodnje, preglasavanja dva naroda u BiH.
BiH je sastavljena, to age sarajlije zaboravljaju, od muslimansko-hrvatske federacije i Republike Srpske. Očito je da niko nije ni predvidio konstitutivnost na tom nivou niti je ona moguća. Inače bi se konstitutivnost protezala do zadnjeg lončića u svačijoj kuhinji pa bi u mjesnim uredima imali po jednog Srbina, Hrvata i Bošnjaka.
Stoga age sarajlije i bježe od popisa stanovništva kao đavo od krsta. Konstitutivnost se potkrepljuje izborima a ne dekretima, da u vladi mora biti ovoliko, u parlamentu onoliko, u ustavnom sudu toliko. Izbori kažu da u Ustavnom sudu Republike Srpske Srba mora biti najviše.
Kao i cilj Alije Izetbegovića 98. tako je i sada cilj da se uništava Republika Srpska. Klub Bošnjaka je samo alatka.
Mada svi zaboravljaju narodnu jadikovku: Sve što radiš, sebi radiš.