недеља, 22. новембар 2015.

БАРСЕЛОНА,
ВИШЕ
ОД ФУДБАЛА

Свака анализа синошњег Референдума у Мадриду треба да почне од чињенице да није играо Меси. Није играо цијелу, нормалну, утакмицу, појавио се на затварању Бирачком Мјеста.
Могао је Реал синоћ и да побиједи Барселону. Чак и са њених Четири Нула. Али се темељна дијагноза не би промијенила.
Реал Мадрид не игра Фудбал. Он игра Циркус. Годинама. Он побјеђује нефудбалским вјештинама. Парама. Страхом. Надмоћи.
Барселона побјеђује, и постоји, Игром, Тимом и Духом. Барселона је више од Клуба. Више од Игре. Више од Фудбала.
Синоћ смо видјели да је више и од Месија.
Реал Мадрид није више ни од Модрића.
Већ деценијама Реал Мадрид је у проблему надмоћи Бизниса и Циркуса у односу на Игру и Тим.
Новији проблеми Реал Мадрида почели су довођењем Циркусанта Муриња. Поред многих фудбалера циркусаната, он је први, и највећи, Тренер Циркусант. Његове моћи су као моћи Индијанског Врача. Није низашта већ да кува репове, пали суве папке и запијева неразумљиве ојкаче. Његов циркус траје максимално сезону и по а након тога остају разрушени тимову које Боготац не може да врати у игралиште.
Реал Мадрид, к томе још, води и хаотичну политку берзанске куповине играча од којих је тешко створити Тим, Игру, Колектив и Дух.
Велики чаробњак треба бити па спојити Модрића и Кроса. Бејла и Роналда. Бензему и Ковачића.
Све то је, и много другог, наслиједио Бенитез. Који се сада највише окривљује. Мада анкете нешто више криве предсједника клуба.
Бенитез нема никакву кривицу. Он је кратко у Реалу да би могао нешто промијенити. А и да је хтио, од прве минуте, то је толико нереално да не треба о томе ни расправљати.
Није реално да се Реал промијени.
Аналитичари говоре о Реаловим линијама које су синоћ попуцале. То је погрешно. Игра се не може  темељити на линијама. То је као кад напамет научиш Шпанску одбрану из неке партије Роберта Фишера и играш потез за потезом, без обзира шта противник игра. За петнаест потеза иде мат.
Није случајно Барсина игра темељена на посједу лопте и сигурним кратким и полудугим пасовима. Те двије ствари су темељ за градњу игре.
При чему не тврдим да и такву игру, са поптуно тачним пасовима и великим посједом лопте, није могуће разбити и увалити Барси трицу.
Али против такве игре, синоћ, напримјер, Модрић и Крос нису могли ништа. Хрват је, чак, крив за три гола.
Вема добро за психолошки темељ тима, и за понижење Реала, јесте чињеница да је Инијеста изашао у 77. минути а да је Меси ушао када је све било готово.
Али та чињеница говори о надмоћи Игре, Тима и Светог Духа над појединцима.
Реал Мадрид би требао да узме у обзир и то као и тренд да се рађа све мање играча као Роналдо, способних циркусанера, нарцисоидних голгетера. Данас је игра таква да онемогућава Роналде, играче за Циркус Паре, већ форсира физички спремне, тактички пријемчиве и талентоване. Талентовани су, типа Роналдињо, Меси, дабоме, у великој мањини, али ће их увијек бити довољно за оне који желе да граде екипу на другим основама. Као Барселона. И некад Борусија, Арсенал, Ливерпул.