недеља, 18. октобар 2015.

ПОГЛЕДАЈ
ХРВАТСКУ СВОЈУ,
АНЂЕЛЕ
ЕВРОПСКИ
ЕКОНОМСКИ

Сви волимо Хрватску. Нарочито кад замислимо како је добра требица била Колинда, док је била млада. Или када, искрено, мислимо да је то остварење Тисућљетног Сна. Или када на Пантовчаку има каква инаугирација.
Реалност стоји друкчије. Нико не воли Хрватску.
И житељи Хрватске све мање.
Површњацима изгледа да је Распад СФРЈ уприличен само зато да би Хрватска била неовисна и да би Њемачка испунила свој вишевјековни сан. Да јој неко у Хрватској склада Данке Дојчланд. Јер, послије Лили Марлен и 99 луфтбалонен, нису имали хита.
Рецимо да је са Распадом било тако.
Јер Хрватска још живи у тој илузији.
Али. И по другим параметрима Хрватска је лабораторијски узорак за мјерење ефеката Распада. Ефеката Демократије. Ефеката Самосталности. Како коме одговара.
На политичком плану. Хрватска има, на власти, нешто млађег и нешто савременијег Лагумџију. Остаци СКЈ. Само што Зоки Милановић не једе ћевапе и носи дуге гаће, као Лагумџија.
На европском плану. Хрватска је смијешна земља. Мађарска се према њој понаша као према ранжирном колосијеку на запуштеном крају жељезничке станице. Чак и Словенија, мало, мало, на њу диже пимпек.
На водственом плану. Опет има Предсједника Пајаца. Ако прихватим да је Туђман имао покриће за своје предсједавање, иако је био удиљствени збиљски пајац, Месић је био апсолутни пајац, Иво угланцани, сатенски пајац, а Колинда је канцеларијски натоововски пајац.
На економском плану. Што мене једино занима у овој расправи. Хватска стоји на мјесту. Дакле. Прва је добила Неовисност. Прва је истјерала Србе. Прва је ушла у ЕУ и Нато. Има Јадран. Има житнице. И стоји у мјесту. Њен Бидипи стоји на нивоу 1989е. За то вријеме Пољска га је утростручила. А Чешка и Словачка повећале га два и по пута.
Чувени луди Шиме Ђодан је 91. рекао да Хрватска има 60 посто аустријског Бидипија а да ће је 2000. године престићи.
Данас Хрватска Економија, Господарство, не постоји.
И свако планирање или, пак, рачунање Бидипија, смијешна је работа као и Дудеково разматрање Регичине Невиности.
Хрватска је ЕУ и Нато Пакту требала само као Територија. И ни у чему више.
То је добар наук за околне Независне Демократије.
Којег оне неће схватити, прихватити и размотрити.
Него ће и даље људе одвајати, одбијати и одвикавати од Рада.
А Нација може да постоји и без Заставе, и без Химне, и без Државе. Само без Рада не може да постоји.