среда, 30. септембар 2015.

ПРАКТИЧНА
ЗНАЧБА
ЗАЈЕДНИЧКОГ ИЗЛАСКА
СНСДДНССП
НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ
У РЕПУБЛИЦИ
СРПСКОЈ

СНСД, ДНС и СП најавили су заједнички излазак на локалне изборе 2016е, у Републици Српској.
Знајући какво је стање политичког мозаика, то може да буде најава таквог компактног изласка и на опште изборе 2018е.
Једно вријеме је за Есенесде постојала опасност да ДНС и СП оду иза живице, са Есдеесом. Још увијек ми је сумњива Деенесова предизборна коалиција са Шукалом и то. СП би се, на сваки конкретан миг са валидног мјеста, такође прикључио.
Ну.
Одласком Пробосанаца у Сарај, њиховом очитом политичком издајом, мада је термин Издаја споран, јер ништа нису издали само су демонстрирали Нудигузарије, особину резервисану за наивне и примитивне провинцијалце, Есдеес је себи затворио врата за српску страначку сарадњу у некој другој комбинацији осим постојеће.
Педепе није валидна странка за такво разматрање. Након наређеног изласка из сарадње са Есенесдеом, њима не треба ни шити гаће. Нека ходају гологузи по Босни.
Најава заједничког изласка на локалне изборе конгломерата СНСДДНССП, мада још нема битних детаља, помињу се само заједнички кандидати за начелнике и градоначелнике, значи неколико ствари и, по Есенесде, носи неколико опасности.
·        ДНС и СП немају страначку струкруру која може да сарађује са Есенесдеовом. А и гдје нешто имају, нема компатибилности.
·        У многим срединама та сарадња није никад успостављена а сукоби локалних размјера онемогућују квалитетну коалицију
·        Заједнички кандидати у правлу значе да ће Есенесде жртвовати највише. Јер мора попуштати пред уцјеном истицањем кандидата друге двије странке, што би однијело гласове Есенесдеовом кандидату и значило губитак избора. Прихватањем неког другог заједничког кандидата, развија се опасност да Есенесдеова организација остане пасивна, што, опет, значи губитак.
У таквој ситуацији, Есенесде не може рачунати на нове квалитетне општине за повједу. Прије може рачунати на губитак и садашњих општина.
·        Договор око заједничког кандидата не рјешава пролем листа за одборнике. Веома је тешко и непрактично, у овом изборном систему, да оне буду заједничке. А ако су одвојене, онда имамо дискрепанцију у предизборном дјеловању, на једној њиви смо заједно, на другој смо противници.
·        Предизборни заједнички наступ не гарантује и постизборно држање договора.
·        Овим уступцима Есенесдеова организације се даље пасивизира, понижава и осипа, што за Опште Изборе није добро.
Есенесде треба да анализира то да је најбоље резултате имао када је добро стајао у јавности а изванредно стајао у организацији. Организацији која ниче из чланства а не оној коју продукује мрежа локалних феудалних менаџера, тајкуна и шефида.
·        Непремостив је, код таквих изборних технологија, практичан проблем заједничке кампање, изборног штаба и других структура.
Много је продуктивније ићи одвојено на изборе  и на начелничком и на одборничком нивоу. Постићи максимум а онда, послије избора, сарадњом избацити све друге из игре.