недеља, 10. мај 2015.


БОСИЋЕВ
ЕСДЕЕС
ТРАЈНО
ОСТАВЉА
СРПСКУ У БиХ

Мање битна је чињеница да је Босић поново изабран на мјесто Предсједника Есдееса, него што је то претходних дана изгледало или се представљало.
Не би много значајнији био ни избор Миће Мићића.
Јер се не би много промијенило.
Најбитнија чињеница са страначких избора за Предсједника Странке јесте њихов политички проглас.
Декларација Есдееса, коју одмах преносе сарајски портали, и извлаче оно што је њима мило и њима на воду, има веома опасну срж која се сажима, отприлике, овако. Едеес неће подржати авантуризам ни жртвовати Мир, на тему државности Републике Српске, која не би била подржана од политичких фактора изван и унутар БиХ.
Прије свега, поразно је за једну велику, мада и губитиничку, странку, да у свом политичком прогаму полемише са политичким опредјељењима других великих странака.
Поразније од тога јесте то што Босићев Есдеес шаље поруку Странцима и Сарајеву о томе да са њима, са Есдеесом, неће имати проблема.
Есдеес је овим постао софистицирани Нудигуз Пројект.
Штета за странку, која постоји још од прије рата, да никако не успијева да уобличи свој Политички Програм којег ће се држати а којег ће Српска Јавност препознати.
Српска је издаја обраћати се Сарајеву и Странцима.
Државност није оно што Босић и Братија замишљају. Није питање једног тренутка и једне одлуке. То је процес. Тај процес су проводиле неке данас независне државе још док су, у облику социјалистиких самоуправних форми, биле у СФРЈ.
Никада Сарајево и други политички фактори неће доћи и рећи Ми сад подржавамо Српску да се осамостали и издвоји, на основу Дејтона, у независну државу.
Нити је то признање од Сарајева, које помиње Есдеес, битно. Као што Косову није битно признање и сагласност Београда.
Ја могу, у име Сарајева, да кажем резлутно Ми, никада, али никада, нећемо признати Републику Српску као државу.
Па шта. КБК због тога.
Есдеес је данас демонстрирао Политички Фатализам.
Који је и карактерна политичка особина самог Босића.
Есдеес се данас даље Босићевао.
То значи да је веома чврст договор Есдееса и дијела међунардне заједнице из троугла Сарајево – Есдеес – Неке Амбасаде.
То, даље, значи да ће Есдеес имати подршку на локалним изборима, да даље територијализује свој простор као потку моћи за свргавање Есенесдеа и за валидизацију учешћа у власти на нивоу њихове омиљене Државе.
Ну. Треба признати да је Есдеес у некој мјери демократизовао избор Предсједника Странке.
Та демократизација је била одраз њихове унутрашње организацијске конфигурације. Њихови Кнезови су толико ојачали да могу да се кандидују за Предсједника Странке. Они су самониклице, Мићић је ортодоксни примјер, који имају подлогу у изборима и локалној моћи. Есенесдеови Кнезови су, пак, изникли одозго, посављени су, и зато је њихова унутарстраначка политичка моћ равна нули. Што не значи да нису штеточине.
Процес Кнезовања у Есдеесу ће се даље наставити.
Тако Есдеес улази у затворени круг. Кнезови јачају, политичко програмско ткиво слаби. Слабо програмско политичко ткиво, нудигушво, производи и јача Кнезове. Кнезови настављају да слабе Политички Програм Странке.
Али. Да не мудрујем.
Есдеес се данас између Босића и Мићића, опредијелио за Обрена Петровића.
За његов програм Заједнице Турских Општина.