понедељак, 11. мај 2015.

ПОЛИТИКА
РЕПУБЛИКЕ
СРПСКЕ

На сајту Есдееса нема скупштинских докумената. Па не могу да детаљно анализирам та опредјељења која се цитирају по разним медијима.
Али. То толико и није важно. Има тамо и Декларација из 2013е, о заштити интереса и унутрашњем јачању Републике Српске, као и Споразум о  дјеловању са СНСД.
Па је, опет, Есдеес изабрао Иванића за Члан Предсјендиштва БиХ и ушао у коалициону и програмску сарадњу са Народњацима Сарајева. ЖТС Јебем.
Неки истичу, као сарајски портали, да Есдеес није за политику државности Српске, док се Сарајево не сложи, неки истичу да је главна ствар Босићева теза да нема сарадње са Есенесдеом док је Додик на челу, неки кажу да је главна битка у коју креће Есдеес битка против Криминала и Корупције, неки истичу да је Босић одлучно рекао да креће у унутарстраначку Сјечу Кнезова јер више се њима не жели да прави труле компромисе.
Проф Савановић, на фронтал.рс, успоређује Двије Декларације. Двије политике. Двије суштинске разлике.
Плитко то професор чини. Све су то оплазе. А њива узрана оплазама није ни за зубаче, ни за тањираче, ни за сијање, ни за ваљање. Није низашта.
Мада је опасно да кажем да је и таква Декларација, или шта већ, Есдееса, која је усвојена на бањалучкој скупштини. Јер је нисам видио.
Међутоа.
Босићева теза да нема сарадње са Есенесдеом, док је Додик на челу странке, америчка је теза. Теза, Налог, Америчке Амбасаде.
То, копирајући оплазе проф Савановића, лако може да се доведе до тезе да Босић не жели срадњу са бирачима који су од 2006е гласали за Есенесде и Додика.
Есдеес је обавезан да учествује у креирању Политике Републике Српске.
Политика Репубике Српске не препознаје Додика и Босића.
Есдеес је, као опозиција, и обавезнији у креирању те политике. Јер не мора да се бави практичним дневним проблемима власти.
Есдеес је, да му не набијам све на нос, учествовао, углавном, у креирању негативне Политике Републике Српске.
Пошто само народу, борцима, а нарочито погинулима, признајем заслугу за стварање Републике Српске.
Есдеес је, за своје ере, увео анархични, институционализовани и организовани криминал на ово српско подручје.
Есдеес је доводио Републику Српску, и Србе Овдје, на рубове пропасти.
Есдеес је више пута показао непотребан колаборационизам са Странцима и Сарајевом.
Есдеес је, док му је Чавић био предсједник, оптеретио Републику Српску Сребреницом.
Због свега тога, Есдеес је обавезнији да учествује у креирању Политике Републике Српске.
Теза да Есдеес није за жртву Мира ради Државности Српске, ако је неће признати вањски фактори, и унутрашњи, сарајски, фактори, мртвачки је босанскохерцеговачки сандук за Републику Српску.
То је, такође, под наводницима, америчка теза. Теза да се купи вријеме. Да се покопа било каква самосвијест Срба и о Републици Српској.
Јасно је да времена која иду нису повољна за стабилност ни Балкана. Па је јасно да политика, национална, Политика Републике Српске, креирање њене НДД Сфере, не може бити статична.
Ништа није ријешено.
Па тако није ријешен ни трајни положај Републике Српске у БиХ, на основу Дејтона.
Једина политика која гарантује коликитолики сусрет са будућим догађајима и какавтакав маневар јесте Политика Самосталности Републике Српске.
Свако политичко закивање у једном смјеру, или останка у БиХ или утапања у Србију, опасна је игра у којој ће нестати Српски Народ у БиХ.
Почела је деценија нових домина на Балкану.
А и без тога је јасно да на овом подручју ни једна држава не траје дуже од пола вијека.
Стога је Политика Републике Српске неопходна.
Дабоме, да за њу нису задужени само владајући и опозициони фактори. Али они су најодговорнији јер су добили скоро све гласове на изборима.
Есдеес мора да се изјасни. Да ли је за Самосталност Српске. Без обзира што не постоји формула о томе. Самосталност је жива политичка категорија.
Ако није за Самосталнст, за шта је.
Есдеес мора да бјежи од политичке плиткоће. Јер, тако, увлачи и Власт у њу. Као што Власт мора да бјежи од политичке плиткоће јер, тако, увлачи и опозицију и циелу НДД Сферу у њу.

А ти проф штосеви проф Савановића, да је Есдеес, учешћем у власти на нивоу Бих, у значајној мјери овладао правосуђем БиХ па се Есенесде боји да ће, преко тог правосуђа да похапси Додика и Есенесде па они, зато, бјеже у Референдум ко хајдуци у шуме, доиста је за ниво Михајличине странке а не највеће опозиционе.