среда, 19. новембар 2014.

3377.
ОД САМОСТАЛНОСТИ
ДО УСАМЉЕНОСТИ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Данас сам потписао коалициони споразум о два пружна прелаза. Један се налази одмах послије Жељ. Станице Врбања, према Челинцу, обезбијеђен је рампом и скрентичарем, а други је у Дебељацима, према усташком злочинству над Србима, Зеленом Виру.
Прецизирали смо да возовођа на првом прелазу обавезно поштује процедуре и одлуке скретничара, укључујући звучне сигнале, сигнале црвеном заставицом или сигналном свјетиљком а да на другом прелазу који је слободан и транспарентан, најприје звучним сигналом обезбиједи равноправност народа и ентитета а да потом практикује брзину која омогућује заустављање композиције у случај наиласка мотора СУС, пјешака, бицикала и коњске запреге са људском посадом.
Подвукао сам да ми је при потписивању овог споразума најважније јединство двије шине и државни поредак прагова.
Ипак, коначну одлуку ћу донијети током викенда. Када сагледам све могућности бројања четрдесет два прага и након цијелог процеса папкарења скупштинске већине.
Данас су и други и трећи потписивали споразуме.
Од којих почиње глава да боли.
Споразум Човић и Бакир, са пришипетљом, надградња је на споразума СДА+ДФ+СЗП. Који је надградња на споразум СДА+ДФ. А који је надградња на инцијативу МИП ВБ И СРЊ, уједињену након пада Берлинског Зида.
Данашњи КИЧ Споразум, Комшић Изетбеговић Човић садржи најмање двије спорне одредбе. Једна је конститутивнст свих на цијелом подручју, која ће се осигурати кроз равнправност, мада је то изречено нестандардним политичким изразом, а друга је књижење војне имовине по одлуци Предсједништва.
То може само да значи девастацију ентитета, и Дејтона. И употребу Иванића као квиска.
Све остало је неодређена политичка измаглица. Чак се и Телевизија на хрватском језику помиње као равноправност у оквиру јавног телевизијског сервиса. Или слично.
Јасно је да Инфлација Коалиционих Споразума има за циљ изолацију Републике Српске. И Режима, на челу са Додиком. Непојамно је да је толико празних споразума потребно да би се обавило оно што је јасно по изборним резултатима.
Схватио је то, подсвјесно, и Додик. Па је поново потписао Коалициони споразум СНСД+ДНС+СП. Док је Пробосић разговарао са Мадам Адам.
Знајући како дише Београд, Република Српска је остала прилично усамљена у свим токовима којима се покушава креирати и зацементирати цијели мандат.
Иако ће празна опозиција покушати да јавности предочи да су Есенесде и Додик изоловали Српску и завадили је са Европом и Америком, учинио је то, ипак, Есдеес. Подвукавши се под срајцу Младена Иванића. И одлазећи у Сарајево, по босанске записе.
Ну. Инфлација коалиционих споразума не значи инфлацију коначних рјешења.
Сјетимо се како је, прије четири године, Валтер кренуо са исуканом курчином. А мандат завршио са чимбуром.
Баш кад сам кориговао овај текст, зове ме скретничар. Нисмо прецизирали ко ће подмазивати скретнице и мијењати сијалице у стационарним закретним расвјетним тијелима.
Па, Америчка Амбасада, јеби је. Она стално подмазује и сигнализира. Наложи ватру у блоку, шта дижеш панику.