уторак, 18. новембар 2014.

3375.
КАКО СЕ
РЕПУБЛИКА СРПСКА
ДОВЕЛА
У СИТУАЦИЈУ
МАДАМ АДАМ

Таблица множења ко столњак. Сви се прерачунали. Појединачно. И сви заједно. Умјесто да су се, на вријеме, окренули гласачима.
То је кад мудрови из кабинета, Кадрови Кабинетизације, имају рецепте за оно што не знају. Кад од притке не виде шуму, кад не разликују жир од међеда.
Једни се прерачунали у нади да ће им медијска инквизиција у саставу један блогер, једна сембервизија и нешто портала, донијети пријестоље, попунити затворе и обезбиједити мјеста у главама и свијести Милион Незадовољних. А они, надаоци, да, при томе, не МрднуК.
Други се прерачунали да ће формирати Коалицију Центра па ће наплаћивати улазнице у салу гдје се формира власт. И формирали Коалицију па сад не знају шта ће с њом. Коалиција добила 260 гласова па хоће мјесто делегата у Дому народа БиХ, како би била преводилац између два спрска блока и обезбиједила европски пут. Истовремено, Коалиција, при чему мислим на странку извјесног Шукала Са Славе, изјављује децидно да своје министре неће давати у Владу Републике Српске. Ниједног од 260 министара.
Трећи се, моји, прерачунали да ће се све импровизације чаробним штапићем сложити у један идеални, композитни, ефикасни и самофункционирајући систем који ће побједу, за рукицу, довести у крило. Па смо, због анархосамозадовољавајућег рада феудалаца и јањетичара по терену, изгубили три, четири, посланика.
Није то само српско прерачунавање.
Шта су се све и како прерачунале оне Голубице Са Башчаршије, то ни Пас С Маслом.
Главни генератор тог Српског Калкулантизма ипак је Есдеес и њихова нагодба о Пробосанству. Она је, најприје коштала њих. На застави Великог Есдееса само је слика Иванића.
Тај политички манир којег је Међународна Заједница, њен деструктивни и унитаризациони дио, накалемила на многим мјестима у БиХ, па су родиле воћке које ни Тасманијска Неман не може да једе, Платформа делишес, нпр, примио се код Есдееса у виду оријентације да је Главна Политика срушити Додика. То су демонстровали 2012е на локалним изборима гдје су постигли извјесне успјехе. Па их је заварало и уљуљкало, за ове изборе. Поново су примијенили исти рецпет. И попушили Иванићу.
Ну.
Српски Калкулантизам, којег је, дакле, почео да практикује Есдеес, проширио се и по осталом дијелу српскијанског политичког мозаика.
Што је, сљедствено, довело до тога да г. Шукало сада дијели лекције, дијели скупштину, дијели трендове.
То мала странка може да ради. У највећем броју случајева и нема шта друго да ради.
Велика Политичка Странка не смије себи дозволити да постане дио тог политичког вртлога ниских домета.
Повратак Људима. Повратак демократски изабраној Организацији.
Иначе, све неповратно клизи у Лагумџизацију.