понедељак, 17. новембар 2014.

3374.
ЗАШТО ЈЕ
ОПАСНИЈИ КАНДИДАТ
НЕГО ПОСЛАНИК

Актуелна сторија Два Папка није никаква новост.
Говорим о политичкој феноменологији.
Стара је колико и брачна превара.
А има и подоста сличности.
Јој, драга, случајно ми се омакло. Знаш да те волим.
Није он мени, драги, сам ушао. Неко је њега мени морао гурнути. Нисам крива, мајке ми.
Изборна закондатура и изборни процес у БиХиС, скројени су за неки велики изборни Амазон. И беј. Алибабу. И седам смотуљака.
У том процесу и у тој законодатури омогућена је легализована куповина и продаја свега. Од кандидатуре до мјеста у бирачким одборима. А плаћа се сваки мрдај прстом. Од посматрача до припејда. Плаћају се гласови. Плаћају се министарска мјеста. Плаћа се гласање у законодавним клупама.
Зашто не би било плаћања мандата.
Дабоме. Ја сам за мир у свијету и очекујем да ће службени органи по службеној дужности извршити увиђај и презентаријум о томе шта је тачно, шта монтирано а шта подметнуто у салуну Код Два Папка. И о позадини, и о позадини. Коме је стало да постоје Папци а коме је стало да Папци не постоје.
Прелазака посланика било је и раније.
Демократска и медијска јавност им тепа. Прелетачи.
Када се разгрне актуелна дневна и властоформирајућа маглина, долази се до темељне одговорности сваке странке.
Политичке странке су одговорне за за своје кандидате много више него кандидати који буду изабрани, као посланици, према јавности и својим странкама.
Јасно је да мандат не припада странци иако је она једина овлаштена да га опредмети кандидатом. Јасно је да се бјанко изјава о враћању мандата, којег би странка депоновала и додала датум, не може провући на Уставном Суду.
Онда треба да буде јасно да га је потребно стопут мјерити прије него што га кандидујеш.
А ко то ради. Скоро нико. Ниједна Политичка Странка.
Нарочито не она која нема организацију, нема критеријуме кандидовања, нема Правила и процедуре, нема кандидатску конкуренцију, нема дугододишњу оданост странци.
А ако то не ради она која све то има онда треба да оде са политичке сцене.
Јасно је да ће се различито понашати онај ко је добио 260 гласова, и прошао, од онога ко је добио 15.000 гласова и није прошао.
Стога Политичке Странке требају да буду највећи купци политичких и карактерних микроскопа.
Онај ко је незаслужено добио кандидатуру, он више није одговоран према било коме. А најмање према Политичкој Странци чију је клупу заузео.
Онај ко је добио мандат а није крв пропишао, усравши се од муке, претходно, неколико пута током међуизборног времена, ко се у име странке није нисаким замјерио, ко није табанао у кампањи а увече се, пред изборну шутњу, вратио само са кајишевима од опанака, тај не зна цијенити ни Политичку Странку ни Јавност ни мандат.
Таквог нити јебите нити у парламент водите.