четвртак, 10. јул 2014.

3082.
МЕСИ ЈЕ КРИВ
ЗА ИСПАДАЊЕ
ХОЛАНДИЈЕ

Пошто је у прошлој утакмици, пред пенале, замијенио голмана, холанђански тренер је назван Луис Ван Гениал.
Површна спортска порталска новинарска заједница нема појма. Луис Ван Гал није тренер калибра какавим се чини, какав је потребан Јунајтеду, какав је потребан Барселони, сви су заборавили његов катастрофалан боравак тамо кад је покушао промијенити и подмаладити тим са резултатима као да је ангажовао мене, па је морао експресивно отићи, и, по синошњој утакмаици, примјеренији му је назив Луис Ван Клас Го Куртелар.
И Луис Ван Гал је, као и многи тренери у посљедњој години, сву тактику и средства употријебио да спријечи Месија. Умјесто да развија своју игру и користи предности које холандска екипа има.
Таква тактика је многима доносила резултате. Барса је била лоша. Меси такође. Недавно је забиљежено да је мало претрчао на утакмици па се сви питају шта се догађа са Месијем. А нико се не пита шта се догађа са противницима.
Истина је да Меси нема простора за кретање. У немогућности да парирају њему и Игри Пасова, сви се одлучују на блокаду Месија. Па шта буде. Тако само понеки играчићи, краткорочно профитирају. Као што је био случај са оним мађарским бошњаком. Па и синоћ је неки из дефанзиве Холандије пар пута похваљен. Од, иначе катастрофалног, коментатора оне телевизије са јединицом у кружном току.
Синоћ је Меси ишао чак на своју половину јер је био блокиран. Кад добије лопту, увијек га прате двојица а трећи сачекује. Старина Новак, његов сестрић и Дели Радивоје.
У тој ситуацији не треба кривити Месија. То је површно.
Тренери његови, у Барселони, морају пронаћи нови начин кориштења његових способности, заједно са екипом. Мада је то велика зајебанција и није једноставно. Селектор то никако не може да постигне и не треба много ни експериментисати.
Ван Гал је погријешио покушавајући да Месија тури у неки кртичњак на терену, мислећи да ће то ријешити све његове и холандске проблеме.
А то је управо и довело до испадања из Финала Свјетског Првенства.
Холандија је играла као да је води Мурињо. У тој паници од Месија Ван Гал је поставио игру у којој се Ван Перси не види. То значи да га није знао искористити. А ради се о најбољем стријелцу, чини ми се, Холандије уопште. И игру у којој се Робен такође није баш примијетио. И много млади играчи су погинули спречавајући копајући канале пред Месијем, умјесто да искористе своју брзину и младост против не баш младе Аргентине.
Површни коментатор ће ускликнути Улог је велики.
Јебеш улог. Није то свјетско првенство у улозима.
То је ситношићарџијска свијест тренера, Ван Гала, која налаже да не буде надигран. А што ће испасти, што неће играти, што ће уништити неколико врхунских играча, у тој утакмици, то ништа.

Ван Гал Ван Себе ће сада подијелити Велики Улог са исто таквим водоладним Бразилом.