субота, 17. мај 2014.

2905.
ИЛИ ВАНРЕДНЕ
И ИМПРОВИЗОВАНЕ
ПРОЦЕДУРЕ
ИЛИ МИНИСТАРСТВО
ЗА ВАНРЕДНЕ
СИТУАЦИЈЕ

Зашто Русија има Министарство за ванредне ситуације.
Добро. Дијелом јер је огромна земља и што се увијек негдје догађа нека велика несрећа масовнијих размјера.
Али највећим дијелом због тога да не би ћорава баба дрвеним иглама плела женске чарапе са гаћицама нитима финоће 30 дена.
Велике Српске Поплаве 2014 одају доста неорганизованости у институционалним структурама, у медијским структурама и у систему и процедурама.
Можда је стање у Србији нешто боље јер постоји, у склопу МУП-а, чини ми се, посебан сектор од неколико хиљада људи.
Овдје, пак, нити се зна ко прави планове, ко организује и координира, ко има прву а ко извршну надлежност, ко какве изјаве даје, нити се зна које изјаве треба да иду у јавност. Па, онда у мјешалицу оде изјава градоначелника Бијељине да је Пуко Насип и да се евакуоше десет хиљада људи. Или да кроз отворе у бранама истиче у секунди седамдесетшест милијарди капи мутне воде.
Републици Српској је потребније Министарство за ванредне ситуације него три друга садашња министарства. Да их не помињем.
Прије свега због координације свих актера у ванредним ситуацијама. Цивилна заштита је превазиђен атрофиран систем којег су уништиле велике друштвене промјене и ратови. Он се мора напустити. То могу да кажем без аргументације. Довољно је видјети празан сто, искрин телефон на њему и нову униформу.
Да би се тачно знала подручја која су предмет дјеловања, број људи, број домаћинстава степен угрожености водом или ватром, потребни ресурси, правци извлачења, потребна количина воде или чамаца...
А не да министри који су неспремни, неискусни, необучени и ненавикнути на стресне ситуације ходају около и дају изјаве са непотребним подацима или тектако, јер нема ко други. Или да се цијела ситуација користи за аматерско парадирање, ефикасно привиђење или тоталитарно инсталирање.
Коликогод је ванредна ситуација хаотична и неконтролисана, толико захтијева прецизна правила, надлежности и процедуре.

Републици Српској треба такво министарство и јер ће Унитаристички Крокодили ту област приграбити Држви.