недеља, 12. јануар 2014.

2600.
БИЛЕ, ЈЕДНОМ,
ТРИ СТВАРИ:
РЕЖИМ, МАЈМУНИ
И МИСИЈА*

У мору књига које сам скупио, а које нисам стигао да библиотечки попишем и турим у компјутер, попис, мислим, има и брошурче  Од диктатуре до демократије. Џин Шарп. Институт за демократију у Источној Европи и Усаид. Библиотека Рушимо препреке, градимо мостове.
Јебало Мачку Матер.
Те сорошизиране присерице, којих има ко пљеве на вршају, доносе нам демократију у књигама, књижицама и брошурама. Та Ентер Литература има све упутуе за све. Све што сте хтјели да сазнате о сексу а нисте се усудили да питате.
Тако је и та брошура, у којој Џин Шарп, коме је то, сигурно, неко жбиријунско име, јер се свуда вукао по свијету гдје је било неког срања, гдје је требало успоставити демократију, према његовим казивањима, даје рецепт за рушење режима и диктатуре и упуте о демократији која ће услиједити.
Џин Шарп доноси попис 197 ставки у методима јавног убјеђивања и ненасилног протеста против Режима и Диктатуре.
На 44. мјесту су Тобожњи Погреби.
У тим ставкама детектован је сав спектраријум и наших Протува Ноћи и Фалсификатора Моћи.
АЈТ, Ал Јебеш То.
Џин, да би приповједачки био занимљив, доноси кинеску причу о Ђу Гонгу. Господару мајмуна.
Био једном један Кинез који је имао мајмуне које је држао у мајмунарницама и ограђеном дворишту. Около су биле планине и пропланци пуни плодова на дрвећу и раслињу. Сељак је пуштао мајмуне да се хране у брдима и на пропланцима а сам се бринуо за своју исхрану, док једног дана, није позвао ауторитетног мајмуна међу мајмунима и рекао Од сутра сваки од вас има да донесе мени десети дио оног што убере за своју храну. Или ћу вам јебати матер. А можда позвати и Есдепе да то учини.
Мајмуни се повуку у одаје и од сутра почне да функционише систем Десетина Мени.
Једног дана, након много времена, једно Мало Мајмунче, свака сличност са неким овдашњим Малим Мајмунчетом унапријед је одбијена с моје стране, скочи на ограду и упита остале мајмуне Да ли је оне воћке, горе, садио овај Диктатор. Није. Па што му онда носимо десето исе. Тако је, повикаше мајмуни, почупаше коље, напустише спаваонице и дневне боравке и одоше у шуме.
Прича каже да се никад више нису вратили.
А ја кажем да је Мало Мајмунче претеча Сороша и Функционалних Демократија.
И да је имало Мисију.
А то што су мајмуни остали мајмуни и што, до данашњег дана, сретно живе у шумама, то ћемо занемарити.
Не може Демократија све да узме у обзир. Нарочито све вас. Ваша је улога, обраћам се онима који знају да им се обраћам, да будете мајмуни. Евентуално Копилад.


*могућа скица предговора мом Политичком љетопису за 2013. под отрцаним називом Копилад