четвртак, 31. октобар 2013.

2431.
ДЕСТРУКТИВНОСТ
ИНТЕРВЈУА
СА ИСТОРИЈСКИМ
МАРГИНАЛЦИМА
 

Све што актер каже, каже у савремености дјела или злодјела. Све што накнадно говори може да буде само уљепшавање или правдање.
А ако му дозволите, биће то и фалсификовање, лаж и јевтина пропаганда.
Млади новинари умију понекад да буду наивни. Као и цијеле редакције. У недостатку тема или концепције. У страху од властите актулености или неопредијељености.
Па посежу за разговорима са живим актерима великих регионалних ломова.
Заборављајући да, доклегод има живих чињеника, нема свих чињеница. Да су они који последњи умиру много већи маргиналци од истинских учесника. Као и да геополитички ломови имају особине облака и неба. Сви их виде, али се врло брзо све промијени па мало ко може да каже, и докаже, какво је било небо само прије пола часа.
Интервјуи са маргиналцима никада не донесу оно што новинар и новина, портал или телевизија хоће да се каже. Маргиналац увијек саопштава оно што он жели. Ту не помаже ни оштрина питања, сјечење одговора, полемика.
Јучерашњи НИН чини исту грешку. И након 3.278 бројева.
На четири и по странице објављује интервју са Стипаном Месићем.
Месић је један од највећих Маргиналаца Распада Југославије. А то је велика титула. Обзиром да су их биле читаве хорде по свим социјлистичким републикама и аутономним покрајинама. Он је статист, или расвјетљивач, који је из дна сцене ускочио у костим једног од главних јунака представе, пошто је дотични добио сраћку. И одиграо своју улогу у релативно коректној кореографији и комбинацији познатих политичких и позоришних ката. Жонглирант. Што би рекао Жмиро Спржо.
Месић с таквом лакоћом сипа одговоре о свему, као да су то математичке и хемијске формуле, неупитне од памтивијека. О Војводини. О Републици Српској. О УЧК. О Косову. О Туђману. О Милошевићу. О карти подјеле БиХ. О Геншеровој сентименталији за Југославијом. Чак је и он мало плакуцнуо на помен Тесле. Јер је матера његове жене Српкиња.
Углавном. Оно право које имају Хрватска и Косово, нема нико.
Објављивати интервју са оваквом протувом без претходне или истовремене анализе о томе да је то најцрњи шиптарски и муслимански лобист, да је хрватски муљотвор, лажов и илузиноист, да је газио Хрвате у БиХ, да је позивао на рат против Срба и Српске, значи омогућавати му ту дјелатност за коју је ангажован. И коју је практиковао и на мјесту Предсједника Хрватске.
Депласирано је, у ствари.
Чак и са добром анализом.
Ток историје замиче за брда, кроз кањоне и магле. Ништа се више не може вратити и промијенити.