среда, 30. октобар 2013.

2426.
ВЕДРАНА УДАН
ПРОТИВ
СВОЈЕ ВОЉЕ
ОДУШЕВЉЕНА
ТИЈАНИЋЕМ
 

Није примјерено да директор једне велике државне телевизије умре пред зградом. Мада и то није екстрем. Један директор Телевизије Сарајево је, прије рата, скочио са солитера. И мада су одлука и усуд различите ствари.
То је једино што ме погодило у вези смрти Александра Тијанића.
Тешко је рећи да је умро новинар.
Тијанић је престао да буде новинар када је престао да пише у дневном телеграфу.
Све што је послије тога радио било је по налогу и за паре. Мада и за пре не гарантујем.
Тијанић је прекрупна личност да би се избјегла реалност о њему. А у том склопу се не може заобићи ни чињеница да је био близак са Миром Марковић, Слобом Милошевићем, Карићем, Коштуницом, са Тадићем, чим је директоровао Ертесом у његово време. А и тријумвират НВД није га помињао.
Служба је Служба, ред је ред.
Ведерана Рудан пише како јој је Тијанић, за вријеме боравка у Бањалуци, у коју се он склонио, кобива од Милошевића. Јебало Мачку Матер, показивао велики пиштољ. Хоће да га убију, рекао јој. Нисам знао да и Ведрана Рудан пада на Велики. Да су хтјели да га убију, убили би га у било којем крају света. Док кажеш Ћ.
Тијанић је тада био код Копање.
Дружба је дружба, ред је ред.
Не на стану и храни. Копања је био прихватилиште.
А Тијанић је дошао да опсервира и слично.
Пошто је био са Косова, логично је да је био у причи Служба је Служба. Много Срба са Косова су били Удбаши, пошто их је тамо увек било мало. А Удби је требало много људи. Ни то јој није помогло. Косово је највећи Удбин пораз.
Тијанић је био генијалан писац. Писац у новинарству. Пошто ови данашњи не знају о чему говорим. Што за наше неписмене крајеве и није тешко. Био би и у Америци. И тамо су хорде неписмених и глупих.
Штета што се тиме није до краја бавио. Мада су многи његови текстови имали у себи примјесе задатка, службе, посла и слично. Служба је Служба, Јутел је Јутел.
Али, стил, реченица, дијагноза, смерница, асоцијација, оштрина... то је било генијално.