петак, 11. октобар 2013.

2390.
ПОКОЉ КОД
ЛИТИЦА РОК
КАЊОНА
 

Одбијање америчких Републиканаца да прихвате конгресну одлуку да Америка може да се даље задужује, што предлажу Обама и Демократи, није само међуинтересна политичка битка нити је ствар биполарне политичке артикулације у Земљи Демократије, Небеске и Берзанске.
То је цивилизацијско финансијско питање.
Мада личи на путање да ли да кронеру, који је седми пут пао са шанка, наточимо још једну.
Америчка задуженост знак је опште пропасти финансијског система у свијету до којег је довела управо Америка. Послије другог свјетског рата креирани финансијски систем, који би донио неслућен узлет америчким финансијашима, одступање од златног важења и самопроглашење долара свјетском валутом, или свјетском резервном валутом, уз касније милитаризовање финансија, односно све већи притисак америчке војне индустрије да се по свијету ратује а од њих купује, довело је свијет до финансијског краха.
Долар је постао неконтролисана валута, покварена интерконтинентална ракета са нуклеарном бојевом главом, Америка је постала стоглави пилот који лети у десет авиона са нуклеарним наоружањем, финансијаши, из њеног гнијезда, премрежили су свијет и почели да уништавају државе и нације, заувијек су прошла пјесничка времена инсценираних државних удара.
Крах америчких финанансијских односа са свијетом, историјски се може пратити у временском распону од свргавања Аљендеа до данас, када се започињу ратови у цијелим регионима, само да би финансијаши, у које убрајам нафташе, оружаре и бафете разне, све више и више увећавали своје моћи и позиције.
Сада, пак, када су Републиканци затегли, многи прогнозирају крах ако не дозволе Америци да се даље задужује. Јадикује се над 800.000 оних који су отишли кући и немају плата. Гдје им је Копања да им организује нешто. Гдје им је Издркоњак. Пицин Парк. Немају ни Пицин Литл. Немају ни Атеве ни Гримаса Кос. Новинарку.
Ради се о томе да је овај случај са блокадом задуживања, већ Крах.
То је поуздан знак Америчке Пропасти.
Која се одвијала у три фазе, као и свака пропаст. Амерички Сан. Амерички Мамурлук. Америчка Пропаст.
С тим што се та процесија сваки пут разносила и по свијету. Који је то, највећим дијелом, морао да плаћа.
И чему би био крах ако се блокада настави. Пале би берзе, скочиле би камате, долар не би био свјетска резервна валута.
А коме користе берзе, ниске камате и резерва долар. Америци. Дабоме. И њеним Финансијашима.
Републиканци нису будале. Да не знају шта све може да буде посљедица. Ако не знају они, знају они који стоје иза њих, који су им плаћали кампање и изабрали их у Конгрес. Неки слојеви ће из овог инцидента извући милијардске користи.
Кина, пак, као највећи кредитор Америке, процјењује, да још није вријеме. Али кад процијени да је Вријеме, Америка ће тек онда видјети у какву је рупу гурнула свијет.
Моје процјене говоре да је све изван Америке зрело да је се гурне у ту рупу. Земље Брикса су довољно повезане, Русија је јача него што изгледа с вана, ЕУ се отела финансијским нападима из ваздуха, Кина је моћна без обзира на неки пад бидипија. Америчко затезање на далекоисточним морима је само благ одбљесак моћи. Њена моћ почиње да јењава јер је у случају Сирије, дошла до зида. И сада са уважавањем и удивленијем разговара са Русима.
Само се процјењује да ли да се то обави у једном кораку, спуштајући ковчег у готову раку, или да се донесе мртвац на ледину а онда да се прави сандук, па да се копа рупа, па да се исписују црне траке.