четвртак, 10. октобар 2013.

2387.
ЗАШТО
БРИСЕЛ ЧЕТИРИ
ГОДИНЕ ЈЕДЕ
МАМЕНЕ КРАВЕ
 

Не постоји једна тиква за пишање на нивоу БиХ. Томан, учење о политичком систему, 1298.
Пропао договор у Бриселу.
Добро. Разумијем да се у Бриселу купи земљама чланицама непотребни администраторијум чија неспособност је добродошла земљочланим лидерима да воде главну ријеч. Ако у Бриселу сједе успјешни и креативни, Ангела Меркел, или неко други, не може бити лидер и не може водити своју мирисну ноту бриселске политике.
Руку на Срце, сав тај конгломератум не би нашао код мене мјеста у једној озбиљној изборној кампањи.
Добро. Разумијем да су прије четири године, и у Бриселу, и у БиХ, сви били полетнији па насјели на лирску ноту хумананистичке БиХ и људска права осталих. Мада су и тада требали да схвате да то може да произведе проблеме у дејтонском концепту. Или, ако нису могли да схвате, требали су некога да питају.
Добро и то. Али за четири године су требали да разумију неколико битних ствари:
·         Сејдић Финци се не може ријешити на нивоу Државе. ЈИД. Јебала их Држава. Јер се чланови Предсједништва и не бирају на нивоу Државе, прецизније Дркаве, већ у Републици Српској и Федерацији. Ако су већ хтјели да се укључе, морали су да воде одвојене разговоре са руководствима и политичком артикулацијом Српске и Федерације.
·         Главни проблем свега у БиХ, па и у овом случају, јесте Лагумџија. На овај начин само се њему даје важност. А он, као сваки провинцијални фолер, то схвати дословно. Не баш без покрића. Неко стоји иза њега. Неко је, у БиХ, увијек Иза Лисабона.
·         Овдје је много важнији Дејтонски споразум од Сејдића и Финција. Једини важан.
·         Редослијед потеза мора да буде овакав: а) рјешење проблема изумеђу Хрвата и Бошњака у Федерацији, б) конфедерализација БиХ. Ако рјешење између Хрвата и Бошњака потраје, Српска ће се природно конфедерализовати у односу на БиХ. ц) рјешење, на нивоу конфедералних јединица, осталих питања из европског наслијеђа, као што је плурализам, права мањина, осталих и несегментираних.
·         Рјешење проблема СФ, који је предуван и непотребан, и који само диже реп разним лагумџијама, а бриселашима омогућава осмице, неће ништа ријешити у БиХ.
·         Сад чак и ја не знам како да им помогнем. Јер су, заједно са Сарајевом, усрали и шефа и станицу. А жена шефа станице отишла задњим возом на непознату дестинацију.