понедељак, 8. април 2013.

2045.
DŽABA STE
RATOVALI,
BAKIRE,
DRŽAVA JE
 

Kad Sin Bakir povuče državnički potez, ustavima u klasičnim evropskim demokratijama spadaju gaće.
Danas je upozorio Tomu Nikolića, predsidetelja Serbije, da je Republika Srpska samo multietnički entitet u BiH. I nije Država, kao što je Toma rekao, prilikom razgovora rukovodstva Dveju Srpskih Država. Nije, valjda Sin Babe Svog mislio da Toma njega treba da pozove na savetovanje o Kosovu.
Predsidetelj Toma je, obaviješten sam, pored sve brige oko Patrijaršije, Naprednjaka, Vlade i Brisela, samo čekao šta će reći Sin Bakir.
A kad ga Sin zatuče, i Alija se prevrće u grobu. Iako je i on znao da lupi.
Ne znam da li se Sin Bakir sjeća da je Republika Srpska, prije odlaska u Dejton, ovlastila SRJ da pregovara u njeno ime. Da li multietnički entiteti mogu da ovlaste nekoga. I da li od njih neko traži ovlaštenja. Dok je, za to vrijeme, na brzinu krpljena Država Federacija BiH. Kako bi imao ko da pregovara sa Državom Srpskom. I sklopi BiH. To što ni Hrvati ni Bošnjaci nisu Federaciju smatrali Državom, to nije problem Države Srpske.
Da to nisu bile Države na vratima Dejtona, ne bi ni trebao Dejton. Rekli bi svi da priznaju Republiku BiH. I bog te veselio. Ali, dvije države su im trebale u Dejtonu upravo da pokopaju nepostojeću Republiku BiH koja je Međunarodnoj zajednici služila samo kao izgovor za torturu nad Srbima. Pravljenje Neovisne Hrvatske. Slabljenje Srbije. ITD.
A što se, Bakire, Članu, tiče multietničnosti Republike Srpske. Ona je dvojaka. Jedna je stvarna, mnogi ljudi su ostali u Republici Srpskoj, i ratovali s njom, mnogi su se vratili i žive kao sav normalan i siromašan ovdašnji svijet. Druga je vještačka, nametnuta konstitutivnošću svih na cijelom prostoru. Ona će, kad tad, biti ukinuta jer nije ni ustavna ni dejtonska.
Ali i po jednoj i drugoj, Država Srpska je u ogromnoj prednosti nad Federacijom. To što u kompaktnim enklavama Drvara, Glamoča, Grahova i velikim dijelom Bosanskog Petrovca, žive Srbi, to nije znak multietničnosti Federacije. To je znak getoizacije.
Mogao bi Sin Bakir doći na jedno studijsko putovanje u Republiku Srpsku, Državu Srpskog Naroda, da se upozna sa horizontima multietničnosti. I jasnom razlikom između Mutnoetničnosti i Multietničnosti.
Džaba ste ratovali.