петак, 25. јануар 2013.

1941.
DA LI JE PUT
BiH U EU KAO
PUT KOSOVA IZ SRBIJE
 

Stefan File je održao još jedan govor o BiH u Evropi. Ništa originalno. To je klasična formula koju su praktikovali visoki predstavnici, pikovci, ambasadori i slični. Svaki put se nađe jedna stavka koja je presudna i koja ima svoj smakovski datum. Ili tad ili smak.
Ili Sejdić i Finci ili ne priznajemo izbore.
Nije jasno kome File šalje poruku. Republika Srpska je prije sto godina rekla da će to riješiti i predložila konkrentu promjenu Ustava. Da li je opet u pitanju klasična priča. Ne smijemo ništa reći Sarajevu pa ćemo svima dati po ušima.
Ali, glavno pitanje jeste Kako je BiH dosada disala na ovim izborima i bila priznata, i ona i vlast.
Nije uputno tako se evropski igrati ispunjavanjem uslova koji neće ništa promijeniti. Jer ni Sejdić ni Finci nikada neće biti članovi Predsjedništva. Komšić je prvi i zadnji iskoristio tu šansu. To su bile nevidljive ustavne promjene Lagumdžija i Komšić. I, da nije malo prekoredno. Federacija ne može riješiti ni jedno hrvatsko nacionalno pitanja. A od fantomske BiH se traži da riješi S/F.
Stefan File je izrekao još jednu stavku koja je pogubnija za BiH.
Kad provedete Presudu S/F onda ćete imati SSP a kada imate SSP onda ćemo razgovorati o strukturalnim promjenama Dejtona.
Prvo pitanje je Ko ima želju da razgovara o Strukturalnim Promjenama Dejtona. Sarajevo, dabome. Opet Želje iz Sarajeva a Pozdravi iz Brisela.
Sve ovo neodoljivo podsjeća na put Kosova iz Srbije. Takav je put i BiH ka EU. Na leđima i na štetu Srba.
Najprije da Člana Predsjedništva, koji ne mora biti Srbin, bira Sarajevo, Parlamentarna skupština BiH. Pa potom ćemo izvesti par strukturnih promjena Dejtona.
A njih najavljuje upravo danas Finci. BiH kao Federacija regionalnih cjelina.