субота, 29. децембар 2012.

1897.
KEBANA ZA ARISA

 
Dan prije dvadesetosmog marta, dvijehiljadeosme, na Drini stoji Višegrad. Kasaba. Stoji Drina. Stoji Ćuprija. Stoji Rzav. Stoji Bikavac. Stoji raskrsnica na semaforu. Stoji sve.
U cvjećari, blizu mosta, zvoni telefon. Jaco, zove tvoj načelnik, ja. Izvolte, načelniče. Mića, ovde, Miladin, čuješ, Jaco. Čujem, izvolte načelniče. Treba mi, Jaco, jedna suza, za ovštinu, službeno, ja. Jel neko umro načelniče, nedobog, što će suza. Bog s tobom, Jaco, nije niko umro, dolazi Aris. Onda treba neka ikebana. More, kebana, načelnik plaća. Ovština.
Za Miladina Miću, načelnika tipičnog esdeesovskog deformiteta, još u prvoj ugradnji, Aris je Haris Silajdžić, tada Predsjedavajući P, JGO, koji će mu doći uručiti sertifikat o Uneskovoj zaštiti Višegradskog Mosta.
Prije toga, čini mi se Turska se uplela u cijeli slučaj renoviranja Ćuprije iz 1577. Opština Višegrad, stari esdeesovski bastion, samo što nije bilo Mehmed Paše Sokolovića da im izgradi kule i uvrde, da tu ostanu duže od mosta, prihvatila je da Turska finansira renoviranje. Deset miliona maraka. Turska ima, lansirano je, vrhunske graditelje. Ma, ja. Ali kokošiji zemljotres od nekoliko stepeni, poruši sve živo.
Sada je ta esdeesovska višegradska vlast obznanila da konačno počinje Tursko Renoviranje. Trebaće im šest stotina radnih dana. Znajući da Turci rade 17% neefikasnije od Srba, i da u sadejstvu sa esdeesovskom vlašću u Višegradu, taj negativni postotak može dostići i 30%, Turci će u Višegradu boraviti 3,5 godina. Sitnica. U odnosu na prvi put.
Jer, o tom turskom projektu priča se dva mandata. U međuvremenu se odnekud pojavio Kusturica, prije petnaest, šesnaest mjeseci, i napravio cijeli grad. Andrićgrad.
Ista ta ESV, Esdeesovska Srpska Vlast, odmah je, po pobjedi na lokalnim izborima, obznanila da neće ulaziti u Andrić grad, i zgradu opštine. Gadljive im, valjda, pare Republike Srpske. I ta brza gradnja. A turske im nisu gadljive. Objeručke će ih uzeti, uz mahanje repom po turskoj kaldrmi koja će zamijeniti jablaničku granitnu kocku. Tusko a naše. Jebem Ti Sveti Sunac.
Višegrad i Republika Srpska su trebali izbjeći ulazak turskih građevinaca na Most. To će se otegnuti u beskraj. Jer, ni Turska nema para. A nije ni pokazala neku želju da ih investira u Bosnu. Otegnuće se samo kao promocija Turske na Balkanu. Još jedan Kolosijek Davutogluisanja. Trebalo je naći pare i renovirati most o svom trošku. A ne da se oko Ćuprije na Drini mota kucanja u sastavu Miladin Mića, Aris i turski irgeti.