понедељак, 24. децембар 2012.

1892.
KOSTI
SULTANIJE HUREM
HITNO PREMJESTITI
U SARAJEVO
 

Radi proučavanja tehnologije opstajanja i vladanja.
Gnusna prevjernica zatuče apeninsku princezicu a njoj ništa. Zaklaše joj konja a ona ništa.
Svekrva se spram nje doima kao Mihajlica u srpskoj opoziciji.
Esdepe, na drugom kraju virtuelne Otomanski Imperije, vodi tešku bitku protiv Blokade Federalne Vlade. Niko ne zna gdje je Kruna Ivana Zapolje. Sve oči su uprte u Moral Jadnog Udimira. Čović gubi strpljenje, Srbi na čelu sa Kalabićem, kako asocijativno, spremili, po dogovoru, pet zakona za Treći Januar. Esdepe zna da ide sprsko-hrvatski beskonačni mjesec a onda će snijeg i mrazica, dok mačkovi provode seksulanu revoluciju. U tome će i proljeće. Sultanija Hurem će izaći ojačana iz svega.
Esdepe je spreman prinijeti Federaciju kao žrtvu na lomaču Vanrednih Izbora. Vanredni Izbori. Kao da se radi o nekoj državi. Koliko znam, niko nikad za Federaciju nije rekao Država. To je kao kad bi Huremičinoj kobili rekao Konj.
Ali nije spreman da Nikšić ode do Kolašina. Da podnese ostavku. Čime bi pala i Vlada i Blokada pa bi se onda u Parlamentu vidjelo Ko Koga.
Esdepe zna da će lakše Sejdić postati Komesar za proširenje EU a Finci zauzeti poziciju Lepe Ketrin, nego što će u Federaciji biti izbora.
Jadna Evropa i Strazbur. A i Neke Amb. Oni bi, ako već hoće da pomognu, trebali da se bave slučajem Budimir – Desnica. Sejdić  - Finci su za Male Mace.
Tako je cijela predstava odigrana da bi Ministar inozemnih djela ostao na svom mjestu.
Da li da sa neizvjesnošću iščekujemo Kalabićev Treći Januar.
Ili da polako podijelimo uloge. Ko  je u Sarajevu Sultanija Hurem. Ko njena kobila. Ko je Pargali. Ko Bali Beg. Ko je, pak Karlo, koji izaziva Sulejmana. Gdje je sarajevski Beč. Ko je Nigar-kalfa. Ko je Sumbul-aga.
Znam samo da je Sultanija Majka Bakir Sin. Znam i za ostale, ali bojim se da ne naljutim Emira Suljagića pa ode Suživot, toliko željen i blagodatan, u 3LM. Lepa Međunožja.