среда, 26. децембар 2012.

1894.
SARAJEVSKI LEŠINARI
I BEOGRADSKI DEJTONISTI


Objašnjenje pojmova. Sarajevski lešinari su ona široka sojta, koja prožima razne slojeve, od lidera SPK do Političkih Baba Srebrenice, a koja svakog dana ustaje sa mišlju da će danas, akobogda, otići na sahranu Republike Srpske. Oni su toliko opterećeni željom za propašću Republike Srpske da pod jastukom drže kramp i lopatu za slučaj hitnog ukopa. Beogradski Dejtonisti su posebna vrsta daltonista koji ne razaznaju sve boje Dejtonskog sporazuma. A osobito ne razaznaju interese Srpskog Naroda u BiH pa, time, i Republike Srpske. Oni, do jednog, nisu nikada, kao Službeni Beograd, učinili ništa da učvrste Dejtonski sporazum sa naglaskom na temelje Države Republike Srpske u njemu.
Izvjesni Mrkić, ministar vanjskih dela Srbije, dao je izjavu povodom dolaska Nikolića i Dačića u Banjaluku, agenciji anadolija, u kojoj je vidljiva sva neartikulisanost Srbije u pogledu BiH i Republike Srpske. Dabome, odgovore je pisao i skicirao neki MIŠ iz MIP, ali to narečenog ministra ne oslobađa.
Uglavnom, ministar kaže Pozicija Srbije je jasna i principijelna. Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i sve ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom. Podržaćemo i sve ono oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH. A kada je novinar Aganad pitao kako bi se Srbija ponašala u slučaju da Republika Srpska bilo kada proglasi nezavisnost i da li bi priznali Nezavisnu Državu Srpsku, Ministar Mrkić veli Mislim da to niko ne postavlja kao pitanje i mogućnost. To svakako nije nešto o čemu se razmišlja u Beogradu.
Bilo bi bolje da je MIŠ iz MIP predložio sintagmu Uvažava Činjenicu O Suverenitetu. Srbija podržava i svoj suverenitet i TI pa vidimo kako ide sa Kosovom. A ako već podržava i sve ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom, onda se mora reći da se ne podržavaju Devijacije Dejtona.
Naročito se nije smjelo reći da Srbija podržava sve ono oko čega se tri konstitutivna naroda dogovore. Nema dogovora oko mjesta Republike Srpske u Dejtonu i Dejtonskoj BiH. Nema čak ni razgvora. Iz Dejtonske i Postdejtonske Povesti jasno je da je dogovor tri naroda, barem što se Srba i Republike Srpske tiče, uvijek bio iznuđen. Da li će Srbija sutra podržati unitarne ustavne promjene i ukidanje Republike Srpske, ako sila nebeska, briselska i vašingtonska, ulicom dovedu na vlast Nudiguze i oni pristanu na to. Da li je i to dogovor tri konstitutivna naroda. Vidim kako prolazi dogovor Dva Konstitutivna Naroda u Federaciji. Ovdje se Dogovori Naroda NKN. Nabijaju.
Ni Dejton nije bio dogovor Tri Naroda. Srbi i Republika Srpska su natjerani da ostanu u BiH. Jer predstavnik naroda Srpskog Ovdje nije bio u Dejtonu. BiH je opstala da bi se prikrila činjenica da su muslimani izgubili rat za Bosnu. A kasnije su Hag i Devijacija Dejtona d.o.o. sve učinili da se predstavi da su Srbi izgubili rat. I Srpska.
Sarajevski Lešinari su odmah izvukli naslov Nezavisnost Republike Srpske Nije Moguća. Ispod slike Ministra Mrkića. Koj te, bre tero na Moravu.
Ne treba ni jedan ministar da pegla Nikolića u Srajevu i njegove izjave. Bolje su i Nikolićeve izjave, iskrene i nepolitičke, kakva je i ona o tome da sa Dodikom nikad nije na istoj političkoj liniji ali da ide u Banjaluku jer voli Republiku Srpsku, nego konfuzna izjava sa svilenim gaćama za potrebe Sarajeva.
Pa onda se tih gaća dočepa Sultanija Hurem.
Ako je moguće Kosovo, onda je moguć i kontinent Republika Srpska. A ne samo Nezavisna. Samostalna.