понедељак, 24. децембар 2012.

1893.
PRINC HARI
POSTAO PRLJAVI.
UBIO JEDNOG
VAŽNOG PLIZA.
 

Nekunoć me zove Dežulović. Imam vic. Znaš li zašto je Kain ubio Avelja. Zbog etničkog čišćenja. Nije. Opterećen si Bosnom. Zbog pričanja starih viceva. Ali to ne znači da treba da ideš i tražiž tog svog Kožu. A Ti imaš neki novi vic. Ne. I moj je stari kolonijalistički.
I, ispričam mu.
Haso jednog ljeta otišao sa Inglezima u Afriku, u lov. Mister Haso, večeras sastanak ovdje, kod ovog baobaba, kad sunce zađe. Svako da kaže šta je ulovio. Prošla božija sjalica, pucalo se, miris baruta preplavio plodne livade i vode, lokalni živalj nperestano uzvikivao Masa, masa. I, polako, palo nebo na Srce Afrike. Kad su se našli kod starog baobaba, Haso čuje, redom. Sedam alfa mužjaka, četiri lavice, osamnaest krokodila, tri nilska konja, stotinučetrdesetšest kojota. Šta ste Vi, mister Haso, ulovili. Dva mala i sedam velikih Plizova. Šta su Plizovi. Ne znam. Isto ko i mi, samo crni, istrče iza grma i viču Pliz, pliz.
E, jebo te vic. Kaže Dežulović. U pravu je Suljagić što neće da živi s Tobom. A s Tobom hoće.
Danas je javljeno da je Princ Hari u Afganistanu ubio jednog komandujućeg Pliza. Talibana.
Inglezi, javnost i mediji ponovo otišli u kolonijalnu Afriku. Vratili se u Kolonijalni Vijek. Mogu da mislim o Afganistan Plizovima šta hoću, o Talibanima. Ali ne mogu da mislim da postoje samo zato da ih neki Princ Hari ubija za vijest. Princ Hari ubio svog Prvog Talibana.
Moram priznati da vijest djeluje morbidno. Kao i javnost koja je konzumira. Mada smo navikli na ubijanje. Jer, ako je u BiH poginulo stotinu hiljada ljudi, najmanje je pedeset hiljada ubica. Ali, pokoj svima, u građanskom i međuvjerskom i međunacionalnom ratu, nekako, svi imamo ista prava na smrt i ubijanje. Trebalo bi da to važi i za odlazak na sud. U tom Afganistanu, samo Hari, i njegovi, imaju pravo na odstrel. I na vijest.
Razumijem i to da eventualnu krunu treba uglancati ratništvom, i krvlju. Krune su iz tog doba.
Ne razumijem da smo mi, goli, bosi i poderani, veći zlotvori od namirisanih, uhranjenih i izvježbanih.