уторак, 17. април 2012.

ZLATKALAJ
Goran Bregović je u neznanju komponovao spoljnopolitičku pjesmu sa stihom Što mrzim kad lijepa žena voda kretena. Multietnički birači Esdepea, u neznanju, glasali su za Državu za Nato zastavu. Zlatagan Lagumdžija, u daljem tekstu Zlatkalaj, blagoglagoljiva varijanta one ćuskije Svena, u neznanju, otkrio da je pun ideja.
U Londonu i Briselu otkrio da ima fantastičnu ideju o tome da se ni sto metara od istorijskog mjesta Princip Dum Dum, zabode zastava Nato pakta i da se 2014. održi Samit tog Nato pakta. Na stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata. Za stotu Drugog vidjećemo štaćemo.
Jakako. U svijet kad odeš, sto ideja dobiješ. Živog me mre strah da se i Gospođa ne sjeti kakve ideje.
BiH ima sreće sa ministrima inostranih djela ko Mara sa Krivoglavim. Velika je greška bila dati Zlatkalaju da se pauniše, šepuri i glumata po svijetu sa svojom narcisoidnom glavušom punom ideja.
Još od isporuke za Gvantanamo, Zlatkalaj se promoviše u podvodača BiH pod Nato pakt. Bez obzira što to ni tad a ni sad nije njegov posao.
Spoljnu politiku Naseobine, međunarodno priznatog prostora između BiH i Hrvatske, Vaše Države, ako vam je draže, vodi Predsjedništvo BiH. Ministar inostranih poslova, kojeg se u Dejtonu niko nije ni sjetio, ne postoji u tim hodžinim zapisima. On je nastao, sa drugih šest ministara, vanmateričnim začećem raznih Pedtriča, kao i konstitutivnost svih đegodoćeš Njegova uloga je da malo kafeniše sa ambasadorima, da uputi kakvu čestitku ili saučešće i da se slika na izvjesnoj količini prijema.
A on počeo da sipa ideje. Vodi spoljnu politiku. Kreira. Mojti Pajton Savjeta ministara.
Procedura sa ulaskom Nato pakta u BiH je ustanovljena. Na kraju mu dođe referendum. Nije ovo Fort u Indijanskom rezervatu pa da je dovoljno pobosti barjak. I gotovo. Kako mu prvo Barjak pade na pamet. A gdje je Barjak, tu je i Sablja. Gdje je sablja, tu je i Čador. A pod Čadorom Bošnjački institut.
Za svoj Nato Čador pod Barjakom Zlatkalaj je, kaže dobio podršku i Pesa, Partije evropskih socijalista. Jel to Partija, MJJ. Moreš Je.
Socijaldemokratski Kardelj naših dana imaće još toliko ideja tokom mandata. Valja se spremiti za to pozorište, cirkus, kazalište, maskenbal, teatar.