среда, 1. јун 2011.

AHDNAMA 1463. – KUKUNAMA 2011.
Nekako u tišaku je prošlo obilježavanje praistorijskih temeljaca ljudskih prava i Ujedinjenih nacija, koje se dogodilo 1463. godine, kada je u Milodražu, što me neodoljivo podsjeća na Mrdušu Donju, Mehmed II Fatih, Mehmed II Osjavač, zaustavio vojsku da piša u polju kod Kiseljaka. U tišaku, zbog opšteg udivlenija hapšenjem Njihovog Posljednjeg Zločinca.
Od silnih izliva emocija i potpune erozije bilo kakve civilizacijske crte ovdašnjeg bošnjačkog i muslimanskog javnog mnijenja te demonstracije kako mladi ljudi, znači obrazovani, kulturni, internetizovani, širokooki, a temeljne genetske nepodnošljivosti, kao što je izvjesni E. Imamović, kome je, dabome, draži mrtvi Srđan Aleksić od živog rajka vasića, samo mrtav Srbin je dobar Srbin, koji u tekstu Republika Srpska je spomenik ljudskom otpadu, predstavljaju najmračnije moguće temelje tog zlogukog bosanskohercegovačkog društva, bosanskog.ba, nije se stiglo opširiti uvid javnog mnijenja u šestu po redu manifestaciju Dani Ahdname, Milodraž 2011.
Ahdnama je dokument, ausvajs, naredba, koju je taj II Osvajač 28. maja te Turske 1463. godine uručio izvjesnom fra Anđelku Zvizdoviću. U tom papiru se garantuje bezbjednost i sloboda života franjevaca.
Neootomanska, lokalna, ultrabošnjačka istoriografija to želi predstaviti kao pravo na katoličku vjeru svim vjernicima. Bio je to samo lukavi turski znak pažnje kršćanskim vlastima u Vatikanu koji je neprestano direktno i preko mađarskih vlasti, pokušavao da ureduje vjeru i stavi Tvrtkovu i Predtvrtkovu Bosnu i Hercegovinu kompletnu pod katolički tretman.
Franjevci su, od tada sve do danas zapamtili to kao vlastiti sporazum za sigurnost u okupiranoj Bosni pa se, neki, i danas ponašaju tako. Vjerni su Sultanu Zlajoglu I Fatihu Okupirane Federacije.
Pokrovitelj te manifestacije je jedan od onih kojima je Mehmed II garantovao bezbjednost. Današnja mutacija, pardon. Neželjko Komšić.
I ta činjenica prva je koja je sumračna po BiH. Član kolektivnog predsjednika ne može da veliča Osvajače. Jer, Turska ovdje nije bila kao okupator, što je za nju demokratska majčina dušica. To su najcrnji osvajači, rušitelji i krvoteci.
Drugo, sokačka manija bošnjačke i muslimanske propagande da se predstavi mondijalnom, proradila je ovdje u predstavljanju tog Akta Zapišavanja Osvojene Bosne, Poveljom o ljudskim pravima franjevačkih fratara.
Treće, bošnjocentrizam je otišao i dalje i mračnije i predstavio ovaj događaj praobrascem suživota, demokratije i dijaloga. Evo vam ćitab i pokažite kad naiđu naše horde da vam sijeku te glavuše. Dijalog, Sunce Ti jebem.
Četvrto, kažu govoritelji na pozornici ispred geometrijske zastave, ahdnambarjaka i ćilima, Ujedinjene nacije su začete u tom izdrkavanju II Fatiha u Milodražu.
Dabome, Dani Ahdname svjedoče o današnjem ovdašnjem autohtonom neoootomanizmu. Prisutni su bili i današnji Turci zvaničnici. Metalne ahdname, kao priznanja, dodijeljene su svima koji služe održavanju tog Duha Ahdnamske Turske, održavanju Sarajahdname za sve u BiH kojima se garantuje bezbjednost i ispovijedanje. Samo što nema toliko zidina pa da ih se sve utamniči i zamandali. Kao Franjevce onomad. Prizanja su dobili mnogi, od Mirka Pejanovića, Zlatna Ahdnama, do Haenvea i Esgevea. Sve sami izmećari i služinčad Ahdnamske tehnologije savremene Bosne.
Treba detaljnije pogledati popis. To je Katastar poturica Sarajkaldrme još od pobjede Alije nad Fikretom Abdićem, koji su danas prešli u vlasništvo Zlajoglu I Fataliha.