субота, 19. март 2011.

TIM GORE PO ČINJENICE
Znam zašto uvijek diletanti pišu saopštenja. Književnici ne mogu jer upotrebljavaju nepolitičke riječi. Savjetnici ne mogu jer su ekstenzivni i ne znaju šta treba da kažu. Špijuni, analitičari i agenti ne mogu jer su zauzeti sačinjavanjem službenih zabilješki.
Diletanti igraju na sigurno. Napišu tako da se svaki Šef uhvati u zamku: nema ništa pogrešno. Nema ništa grešno. Ali nema ništa ni nepogrešno. Nema ništa.
Čitam danas saopštenje Am Amb povodom najvećeg, Lagumdžijinog, prevarantstva u Evropi poslije Hitlerovog zauzimanja Češke. Ambasada prihvata činjenicu da će HDZ BiH i HDZ 1990 biti u opoziciji.
Ovako je samo još bio hladan Dok Holidej. Jer je imao tuberkulozu, tada neizlječivu, i znao je da se ne treba jesti zbog neke smrti.
Ovu imbecilnu rečenicu moguće je analizirati. Ipak.
• Ona može da znači da Amb prihvata činjenicu da je Esdepe formirao vlast
• Može da znači da Amb prihvata činjenicu da Esdepe radi šta hoće.
• Može da znači da glasovi 90 i više posto jednog naroda, koji je izašao na izbore nisu prihvatljiva činjenica
• Može da znači da će se Činjenice prihvatiti i na zajedničkom nivou Formiranja
• Može da znači da Amb zna šta će biti, kao Stari Dobri Dok
• Može da znači totalnu naivnost.
Jer se, dalje, u saopštenju izražava nada da će se na nivou zajedničkih organa formirati široka koalicija sposobna za reforme i rekorde. Svjetske.
Bez obzira što se radi o odnosnoj Amb, ne bi trebalo na ovaj način da se komunicira u jednoj nadasve širokogrudoj, tolerantnoj, demokratskoj, ravnopravnoj, jednakorpavnoj, multietničkoj, srceparajućoj Zemlji, Državi i Naseobini.
Iz ovoga će Lagumdžija i uska koalicija shvatiti da ima podršku. Izaći će sutra osokoljena. Drugi će shvatiti da je ravnodušnost koja se emituje iz ove rečenice i saopštenja zarazna. Oni koji su odstranjeni shvatiće da je situacija ozbiljnija nego što je dosad izgledala.
Poznata je stara filozofska konverzacija a u stvari dosjetka. Kolega, neke vaše postavke se ne slažu sa činjenicama. Tim gore po činjenice, dragi kolega.