петак, 18. март 2011.


PODIJELITI I FUDBAL
Klasika je da najveći dio izvrsnih fudbalera imaju mozak ko ljeljak kad otekne. Inače bi red pred šalterom za Nobelovu nagradu bio do poniž Matuzića.
Vahid Halilhodžić, strašni igrač Veleža iz doba Obje noge Druga Tita, poznat po inteligenciji u 3LPM, jer je, kad je počeo rat u našim malim mistima, za početak ranio sebe u guzicu, što je bilo simbolično jer je nakon toga počelo Veliko Sranije, a kada je Gavrilo Princip upucao nadvojvodu i podvojvotkinju, počeo je svjetski rat, STJ, izjavio je, baš danas, u praskozor Nove Vlaje Lagumdžije Zlaje, da neki još nisu svatili da je BiH država.
Pa gdje mi, brate vahide, bi prije. Ja se svaku noć 7.613 puta budim u bunilu: Jel Država, nijel Država. MJJ.
Rekao je to Halilhodžić povodom akcije EUFE pod kodnim nazivom Bičevanje NS/FS Države BiH zarad prihvatanja novog statuta po UEFA standardima i sa jednim predsjednikom. A što fudbaski radnici, i neki nogometni, ne prihvataju. Kad BiH može imati Predsjedništvo, mogu i oni.
Nije bilo goreg tajminga da to saopšti inteligentni Vaha.
U situaciji opšte ravnopravnosti koju produkuje Turbandžija sa Petokrakom, može se samo zamisliti kako bi funkcionisala fudbalska ravnopravnost. Kao u RAK-u, kao u UIO, kao u PIO/MIO sektoru... Kada bi se fudbalski muljaroši Sarajeva dočepali pozicije Jednog Predsjednika ne bi je ispuštali dok lopta ne postane kockasta. Onaj neki seronja kaže: prihvatio da uvijek bude Srbin Jedan Predsjednik, samo da dobijemo novi Statut i da poslušamo UEFA. Time je samo rekao sa koliko se poniženja odnosi prema Srbima. To je ona poznata podmuklica: Može i crni đavo, samo da ja ostvarim svoje. A onda bi ga prekomšićali. Jebo Srbina koga prihvati Sarajevo.
I u situaciji kada se ovdje redovno kamenuju autobusi sa fudbalerima, po tačnom redu voženje i na svim stanicama, Vaha kaže da treba napraviti Jednu Fudbalsku Državu ali da regionalna liga ne dolazi u obzir jer navijači ne prihvataju jedni druge ni na tribinama ni na terenu. A u BiH se prihvataju u CPM.
UEFA se i ovdje ponaša robovlasnički. Ta organizacija koja nije u stanju da organizuje pravedno sudjenje ni na najvećim utakmicama, želi ovdje da praveduje štapom i maljem. Ucjenjuje Savez i klubove nekim sitnim parama koje dolaze po osnovu učešća u euro-ligi i ligi šampina. Te pare, pak, pojedu lopovi koji se vrzmaju oko klubova i od toga fudbal nema ništa. Više u jednom klubu ima uništenih meniskusa nego u cijeloj BiH fudbalera koje je odnjegovala i odgajila UEFA svojom humantiarnom jaslarskom pomoći. Toj lopovskoj bulumenti u klubovima koju generiše EUFA, niko do istinskih fubalera i fudbalskih radnika ne može prići. Može kad nestane para. Kao sada u Modriči. Onda su dobri Zdravko i Nikola.
UEFA igra na kartu malih sitnih duša sa vekim šupcima i prokletim očima, u klubovima i u Savezu, koji bi za jedan put u Cirih, ili na neko finale, prodali mrtvu majku iz groba i nabili je na ražanj za fotosešn. Jer oni vole da su blizu mjestima na kojima se potpisuju sponzorski ugovori, ugovori za tv prava, ugovori o ovom i onome. Sve transparentno.
Fudbal treba podijeliti na tri saveza, na tri lige, obavezati klubove i saveze zakonom da imaju masovnu školu fudbala od mališana pa dalje, kad su mogli Nijemci od onako nezgrapnog Džeke načiniti centarfora, mogu i ovi naši, i onda igrati turnirsko prvenstvo tri pobjednika, svake godine u drugoj prijestolnici. Jedne u Mostaru, jedne u Sarajevu, jebiga, i jedne u Banjaluci. A između uspostaviti saradnju sa Hajdukom, Dinamom, Zvezdom i Partizanom pa igrati prijateljske utakmice. Možda nekog našeg malca zapaze i kupe.
Reprezentacija? Ma, nemojte se zajebavati.