петак, 18. март 2011.

POTEZ KOJI MOŽE
PROMIJENITI ISTORIJU
Hrvatski blok HDZ – HDZ 1990 ušao je u riznicu rijetkih ozbiljnih političkih poteza koji su u postratnoj i postedejtonskoj BiH značili odricanje od kratkoročne koristi zarad dugoročnog opstanka a da pri tome nisu upereni ni protiv koga u BiH.
Takvih poteza je malo. Republika Srpska je to učinila, na primjer, sa odbijanjem Reforme policije, odnosno odbijanjem kapitulacije Policije Republike Srpske.
Sav katastar velikih političkih poteza u BiH sastoji se od sračunatih podvala prema Srbima i Hrvatima, od podmuklih miniranja temelja Republike Srpske, od progona samo zločina od strane Srba, od namiještanja zločina i osuda samo Srbima, od rušenja bilo kakvih hrvatskih kolektivnih instituta ili od nedozvole da se oni uspostave.
Istorija postedejtonske BiH, da ne idem dalje, uvijek je istorija Protiv nekoga, veoma rijetko je to istorija za sebe.
HDZ Blok je ostao čvrst u zahtjevima koje je iskazao hrvatski narod u BiH. Politička je to rijetkost. Ovdje se politika nastoji prikazati kao kompromisna paraprofiterska djelatnost. Stranci i dobročinstevni milozvuci Sarajevskog Političkog Kruga neprestano podučavaju popuštanju i prihvatanju. A u ovakvoj zemlji, zemlji podsvjesno pritajenih begova i aga i očigledno izloženih unitarista i centralista, dominantora i podjarmljivača, svaki kompromis znači vlastito nabijanje na kolac. Da ne pomenem sličniju riječ.
Potez HDZ BiH i HDZ 1990 i njihovo odustajanje od nagodbe, gdje bi im se bacile dvije trećine, ko psu u sindžiru, istorijsko je odbijanje jer ni te dvije trećine nisu bačene Hrvatima kao naciji tvoriteljici BiH, nego eliti, vođstvu, liderima, čime bi se oni odvojili od Hrvata a Turbandžija s Petokrakom bi, onda, komotnije širio priču o tome kako je Esdepe hvatska stranka.
Srbi i Republika Srpska trebaju zahvaliti HDZ Bloku jer su prvi put, iznutra, locirali problem u Federaciji. Nije jednako kad se na to ukazuje sa strane. I na taj način su sa Srba i Republike Srpske skinuli prokaz višemandatne krivice za sve i svja. Time su i locirali problem same BiH.
HDZ BiH i HDZ 1990 su ovim potezom otvorili poptuno nove procese u BiH. Teško je biti optimist i reći da će oni dovesti do decentralizovane i federalizovane međunacionalne ravnopravnosti ili će odvesti u tihu agoniju dugog raspada i truljenja. Ali nekoliko bitnih trendova se da naslutiti:
• Ovim činom jednog i drugog Hadezea sa scene zauvijek odlaze političari tipa Ivanića, Čavića, Lijanovića, Jurišića, Krsmanovića, Pudarića, Komšića. Za njih više neće biti glasača a Lagumdžija neće imati priliku da ih upotrebljava kao ručnik političare sa vlastite rolne u pasuljskim vjetrovima udimijanom laboratorijumu kaldrmaške namaještaljke i provizorijuma feudalnog funadmentalnog socijalizma.
• Čović i Ljubić, koji su dugo godina bili nerazumljivi, Hrvatima i međusobno, a i mnogima okolo, instalirali su jasnogovor i jasnopotez kao legitimaciju pred biračima i javnosti. Čović je u Noći Esdepeovog Divljanja obrekao Mostar kao Stolni Grad. A Ljubić je prihvatio i sazidao čvrstu koaliciju, postizbirnu, što je naročito bitno, sa Čovićem i Hadezeom. Dosad je jasno i pokazno djelovao samo Dodik.
• Dolazi vrijeme kada će se Sarajevski politički krug pozabaviti sam sobom. Najveću šansu da propadnu imaju SBiH i SDA. Ako bude brzih opštih izbora Esdepe će vrlo brzo sagledati sve sokačke domete svoje usmrđene kombinatorike. Najveće šanse za uzlet ima SBB. Birači Bošnjaci će vrlo brzo, svim strankama, postaviti pitanje. Oprosite, ali mi od silnih vaših vještačkih Srba i Hrvata ne vidimo Bošnjake. Ne vidimo politički, ekonomski i teritorijalni interes Bošnjaka. Muslimana. Kakvom interesu nas Bošnjaka može doprinijeti legija Pudarića, Jurišića i Budimira. Zašto smo mi opet, kao u turski vakat, satjerani u politićku ćaršiju dok Srbi i Hrvati odoše proplancima, pitominama i plodinama.
• Birači će konačno shvatiti da rasipanje glasova političkim tetkama i strinama, isluženim prdonjama i opsjenarima, sitnim priručnim partijama, koji ih formiraju za 17.000 dolara u kešu koje im donese treći doušnik četvrtog pomoćnika sedmog od jedanaest administrativaca neke poluambasade, vodi u propast i razgradnju nacije. Srbi su dali glasove Esenesdeu i Esdeesu. Hrvati Hadezeu i devedesetki. To je obrazac. Zemljom i nacijom, ne može da upravlja, i da se oko toga bori, sto političkih ideja. Mogu dvije ili tri.
• I, a ne konačno, sad će Federacija i Sarajevo, konačno vidjeti šta su kantoni i županije. Treba se pripremiti jer Čovićev optimizam oko novog ustava i novih izbora ne mora značiti i realnost.
Uopšteno, neki idu na Istok, neki na Zapad a neki stoje.