среда, 13. октобар 2010.

SARAJEVSKI UZURPATOR
SMLATKO LAGUMDŽIJA
I prije sam mislio da sa očima Smlatka Lagumdžije, Crvenog Silajdžića (autorstvo I. Radojičić) nešto nije u redu. Ali nisam bio načisto. Možda je prije jedne decenije to bilo nejasno, pod velikim pritiskom narcisoidnosti, samoreklamirane pametnosti i sugerisanog prometejstva. Danas, po fotografijama i video snimcima, vidim da su to oči sa nekom čudnom strašću, raspolućene, i sadističke i sadomazohističke. I pokreti su sablasni u onoj plahti koja samo što nema kapuljaču, kukuljicu, pa da čovjek pomisli da je kju-kluks-klan pocrvenio.
I konačno je Smlatko pokazao svoju političku šizofrenuju u poodmaklom stadijumu. A politička šizofrenija je bolest koja može da ima veze sa psihičkom šizofrenijom ali i ne mora. Mislim da se demonstrira prije svega u stvaranju, samom sebi, ali i drugima, slike o neprijateljima koji ne postoje. Pokazuje se i u iskazanoj spremnosti, kao kod stvarne šizofrenije, da se uzme krvavi nož u ruke i odmah napadne neprijatelj i tako spasi dobra strana dvostruke ličnosti i skupina koju ta strana štiti.
Pokazao je političku šizofreniju izjavom i stavom da će svim dozvoljenim sredstvima zaustaviti Dodika i Republiku Srpsku, uključujući i oružje. Ili će biti smijenjen pa će doći mudžahedini, koji neće biti tako tolerantni i započeće rat. Džihad. Znam da će mnogi reći kako je ovo što kažem samo baljezganje jednog banjalučkog fašiste. Kadgod nemaš argument, kažeš Fašist. Zbog toga bi bilo dobro da neko od psihozornika, konzilijum, analizira ovu izjavu i njenu konstrukciju. Mislim da se radi o opasnom pojedincu kojeg treba izolovati od političkog miljea i staviti ga u azil, božemioprosti.
Lagumdžija nije politički obolio sam svojom krivicom. Uslovi u kojima praktikuje politiku, pomogli su njegovoj boljci. Pošto je Silajdžiću progorio tur i spao fes a ni Bakir nije bio ubjedljiv nad Fahrom, on je iskočio u prvi plan, na scenu sa koje se govori u ime muslimansko-hrvatske federacije, u ime Bošnjaka, da osavremenim, i onih anamo Hrvata. Bolest je pokazao i prije Tajmsa. Ja ću od Federacije načiniti Zapadnju Njemačku a onda ću pripojiti i Dodikovu Istočnu Njemačku.
Lagumdžija se tako osjeća jer sebe, prije svega, vidi pobjednikom nad Bošnjacima kao najmnogoljudnijoj glasačevini ali i nad drugim polugama. Nad Reisom. Stoga tako nastupa prema Republici Srpskoj, Srbima, Dodiku i prema međunarodnoj zajednici.
Neustavna i nezakonita, oteta unitarizacija i centralaizacija BiH, izvlašćivanje Republike Srpske i slom Hrvatske samouprave, odvojila je sarajevski politički krug od realnosti. Od četiri noge ponekad samo jednu drže na zemlji. Zlatka Lagumdžiju, nakon ovih izbora ta unitaristička levitacija podigla je najviše.
Njegova politička šizofrenija direktno je uslovljena iskrivljavanjem, kršenjem i sarajevisanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Ako ikada ovdje opet bude rata, on će nastupiti zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.
Evo primjera. U Članu V, Tačka 5 izvornog Dejtona stoji:
Svaki član Predsjedništva će po položaju imati civilnu komandu nad oružanim snagama. Nijedan Entitet neće prijetiti upotrebom sile niti upotrijebiti silu protiv drugog Entiteta i ni pod kojim uslovima oružane snage bilo kog Entiteta neće ući niti boraviti na teritoriji drugog Entiteta bez pristanka vlade tog Entiteta i Predsjedništva BiH.
U međuvremenu su nastupile reforme, sunce ti jebem. Nestalo je oružanih snaga jednog i drugog Entiteta a nastale su oružane snage BiH.
Ta činjenica, i druge devijacije, stvorili su novog Zlatka Lagumdžiju. Smlatka. Eto kako u temeljnom aktu jedne Naseobine stvorene devijacije stvaraju debile.
Ali u političkoj šizofreniji Lagumdžije prisutna je i doza ludila. Nije, naime, jasno koju on silu ima na raspolaganju, čak i kada bi bio Državni Premijer. Osim ako ne misli izvršiti Državni Udar na Teritoriji Sarajeva. Pa sačekati snijeg i izvršiti Igmanski Marš i onda se lepezoidno sručiti na Srblje. To bi značilo da je Valter odlučio da Jebe mater i izvan Sarajeva.
Ponoviću rečenicu iz zvanične izjave.
Mislim da sve demokratske, savremene, civilizovane političke snage u BiH, kod svih nacija, moraju spriječiti ovog čovjeka, Zlatka Lagumdžiju, da se uspne na vlast, dalje od sarajevskog kantona.