недеља, 10. октобар 2010.

RUDILO TRANSPORTA
Kada je rušen Salvador Aljende, prije skoro čretrdeset godina, u Čileu, jer je došao na vlast mimo volje Velikih Krojača i remetio poredak stvari, svojom socijalističkom, ljevičarskom orijentacijom, u finalnoj etapi iskorišteni su sindikati vozača, kamiondžija, prevoznika i transportera svih vrsta.
Zašto kamiondžije. Zato što mogu da lako i brzo blokiraju cijelu zemlju.
Bosna i Hercegovina je izabrala teži put. Za ministre, na niovu BiH, transporta i komunikacija, birala je, godinama kretenoide koji iz te oblasti znaju samo da se dizel ne sipa u mobilne telefone ali nisu sigurni da li se esemesom mogu mijenjati brzine na motorima transevropskih ekoloških kamiona.
Dokić. Ljubić. Rudo.
Doduše, Rudo možda i ima najviše veze sa transportom. Po prezimenu. Mada je malo ispred vremena.
BiH, Biha, štonoreko Uroš Gostić, nada se da će izborom i imenovanjem antiministara stanje u transportu postati katastrofalno pa će to dovesti do štrajka kamiondžija a štrajk će blokirati zemlju a ona će doživjeti smjenu vlasti.
Dabome da nije tako. BiH se jedva drži na površini i bez priglupih ministara i blokade puteva i graničnih prelaza. Nema vremena da organizuje blokadu protiv same sebe.
Nešto drugo je u pitanju.
Štrajk kamiondžija govori o tome da Naseobina nije sposobna regulisati tako jednostavnu stvar kao što je procedura: vozačka dozvola - tehnički pregled - dozvola za prekogranični transport.
Muljaroši u ministarstvu transporta i komunikacija izmislili su neki pravilnik o nekim sertifikatima koji ne važe nigdje i nikome ne trebaju pa, mada ne znam od kakvog su papira, mogu poslužiti u prvom prekograničnom žbunu, ako se kamiondžija iz Biha nađe ko Nele bez papira.
Umjesto da je Rudo, Zajednički Ministar Rudo, sunce ti ne mrčim, pogledao malo taj pravilnik pa rekao kancelarniku/uredniku, radniku u kancelariji, Stavi ovo van snage i donesi mi popis još sličnih budalaština, da ih ukinem kako bi ljudima olakšao posao, on sjedi gore kao stećak. A onda počinje da funkcioniše vlast. Ministar saobraćaja tuzemni, poteže mobilni. Alo, Rudo. Nemoj me tjerat na to, jeboga ti. Oću proceduru. Rudo, Rudo. Ideš li Rudo. Stavi ga, Rudo, makar van snage.
Onda će se, sutra, ovdje dotransportovati Hilari Klinton. Snažno će podržati Bihu da se fokusira na euroatlantske integracije.
Čisto rudilo.