недеља, 15. август 2010.

GEOPOLITIKA JE PUNA BUDALA
Raspad jedne države otvara milion problema. Od toga da neki raskomadani živitelji ne znaju kojim imenom da se, kolektivno, nazivaju, kojim jezikom govore, do toga da se snižava kriterij za sva zanimanja od predsjednika, intelektualaca i novinara, npr, do vodoinstalatera, do toga da mali lokalni autisti postaju geostratezi, roditelji nacije, opšti popovaoci svijetu i gradu.
Posljednjih dvadeset godina, ovi prostori natrpjeli su se budala, više nego rata. Molim da se svako prisjeti svojih.
Budale su ušle u ekonomiju, u obrazovanje, u sindikate, u politiku, u stranke. Budale su ušle i u geopolitiku.
Posljedica raspada države je i činjenica da su u BiH, prvi put za nekoliko hiljada godina Neodoljive Državne Bosanske Istorije, nikli Bošnjaci. Samoniklice, takorekući. Ali, hajde što su nikli u BiH, nego su se otićili i u Srbiji. Sandžaklije, ljudi umilnog, satenskog imena, postali su Bošnjaci.
Time su, tumačim Novog Muftiju Starog Pazara, Zukorlića, dobili pravo da se pripoje BiH nemorajući, prethodno da se otcijepe od Srbije. Jer, su od 42. do 45. imali, za vrijeme Partizanije, Sandžačko Narodno Vijeće. Nije zabilježeno da se zvalo Bošnjačko. To je jedina fauna na ovim prostorima koja priznaje Partizaniju.
A onda obnovitelj tog Narodnog Vijeća, koje ima da načini uzjeblenije u nekoliko zemalja, samostalnih, nezavisnih i interpriznatih, jer se teritorija Sandžaka našla i u Crnoj Gori, npr., izjavi da nisu zadovoljni ustavnim statusom u Srbiji ali da nemaju sad namjeru da se otcijepe osim ako se BiH ne bude raspadala, onda bi se oni pripojili, pošto Republika Srpska ode.
Budale se i teleportiraju, dabome.
Taj problem Bodžaka, Bošnjačkog Sandžaka, već je internacionalizovan i iznijet na nekoj mulamudžahedinskoj međunarodnoj konferenciji.
Tako je mali Zukorlić, i njegov predsjednik Oodbora za obnovu, Suljević, postao jedan od vodeći gepolitičkih sratega Balkana. I šire.
Srbija mora da se čuva budala. To znači da treba što prije da se riješi Kosova i okrene se unutrašnjoj demokratiji. Unutrašnja demokratija je najbolja ako je kao Putinova. Ili kineska. Inače će svaki Piroćanac tražiti ustavni tretman.
Ne zanima me mnogo Srbija, ali ne bih želio da se sudbina Republike Srpske veže za Srbiji.
A najmanje za Sandžak.