недеља, 15. август 2010.

AOJ BOSNO IZ TRI DELA,
NEĆEŠ NIKAD BITI CELA
Sve se mijenja. Čudo jedno. Baka, u devedesetim, nakon pola stoljeća batina od strane djeda, unukama savjetuje: važna je ljubav. Sinjska alka dobija oblik ljiljana, samo se čeka šta će biti „u sridu“. Milošević, izlazi na vidjelo, zahtijevao od Mladića da povuče oruđa sa Sarajeva. Sve preko 82, bre, smatra se teškim naoružanjem, povucite ga, bre, po danu, da se vidi. Ivica Dačić ljubi u ruku popa i krsti se pored ikonom. Turska nakon 90 godina dozvolila da se održi pravoslavna vjeroprocesija. Ovdje ne treba dozvola ni za vjerski terorizam, tamo treba za liturgiju. Šta ti je razlika u demokratiji. Pardon, u dozvolama.
Samo se Saraj drži u mjestu. I sa njime Ohaer i Visoki Incko.
Saraj od posljednje puške u ustanku bratskih krvoločnih naroda i naroda BiH, sanja svoj san o unitarnoj Naseobini. Jedan čovjek, jedna Naseobina.
Ohaer i visoki predstavnici, otkako je otišao Bilt, traži kooperativne nudiguze u Republici Srpskoj koji bi pristali na tiho ukidanje četničkog, agresorskog i velikosrpskog entiteta.
To danas čini i Incko. Savjetuje birače da glasaju za nove, za kooperativne, za europske, za buduće, za političare koji će jačati državu, sve radi evropskog puta u kome nema mjesta za Republiku Srpsku. Incko se na taj način opredjeljuje na političkoj sceni za jednu opciju, opciju onih stranaka koje su, od rođenja, mentorisane i sponzorisane iz garaža ambasada i ilegalnih kanalizacijskih tokova upravljanja Naseobinom. To je, u stvari zahtjev koji Incko samo prenosi a zahtjevna suština je u nastojanju da se Dejton pretvori u Rezoluciju 1244. Da se okači mačku o rep.
Šta je posljedica tog idealiziranog, nebeskog, maglovitog duplog kolosijeka u BiH.
Posljedice su sve veće, jasnije i oštrije podjele.
Sloba Sloboda i njegovi nadzemni slobopoklonici, ni sanjali nisu da će trodjelna pjesma biti aktuelna i u BiH.
Aoj Bosno iz tri dela, nikad nećeš biti cela.
Eto, to je posljedica petnaestogodišnje fatamorgane sarajevsko-ohaerovske seksualne veze. Ljudi na svetri strane shvataju da su veze sve manje i sve tanje. Sada, kada bi se i pojavila cijela brigada političara koji iskreno misle i obrazlažu potrebu da se BiH reintegriše, da se poveže, da se odbace razdjele, ne bi ih niko ni saslušao, čak ni na maloj tribini i Kozincima.
Glavna stvar je, ipak, da Incko nema pravo da se ponaša kao politička stranka. On nije ni pozvan ni zadužen da popuje biračima u BiH, Republici Srpskoj, da glasaju protiv vlasti i da ne daju 50% glasova Esenesdeu.
Da li je plaćen, ne znam.