среда, 2. јун 2010.

OPROSTI NAM, KETRIN
Ketrin Ešton, Evropljanka, sa engleskim etničkim porijeklom, izjavi danas, u nekoliko novina istovremeno, da EU i Međunarodna zajednica, kako to gordo zvuči, neće tolerisati bilo kakva osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH ili međunarodnog prava, uključujući Dejtonsko-pariski mirovni sporazum.
Meni su, još kao malom, govorili, kad hoćeš nešto da sjebeš, samo se drži suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ali, dobro.
Moja Ketrin, sve je i počelo zbog tog osporavanja i integriteta i Dejtonsko-pariskog MS. Višegodišnji javni i tajni zahtjevi za ukidanjem Republike Srpske, zarad čega je stvorena i tajna Mapa reformi, direktan su udar na Dejton i BiH.
Treba li milioniti put da ponovimo da je BiH nastala ulaskom Muslimansko-hrvatske federacije i Republike Srpske u tu naseobinu. A ne tako što je Dejtonsko-pariskim MS nastala BiH pa onda, Ona, nama dala da budemo Federacija i Republika Srpska.
Kolikogod ta Naseobina BiH bude osporavala Republiku Srpsku, toliko će Srpska osporavati BiH. Da se znade.
A, draga moja Ketrin, ovdje više ne pomažu komunističke formule: BiH nije ni dejtonska, ni entitetska, ni evropska, nego je i dejtonska, i entitetska i evropska, jer se pod tom vodnjikavom floskulom krije Funkcionalna država, pri čemu je u toj sintagmi sporna riječ Država, jer je to drugo ime za unitarizaciju i pražnjenje entiteta. A kako izgleda prazan entitet, svjedoči Federacija BiH.
Pošto vi, i Vi, draga moja Ketrin, ne znate šta ćete sa BiH, ne znate čak ni da li će realno moći u EU za deset godina minimalno, ne znate ni to da li da date bezvizni režim ili da ga ostavite da u sljedećoj godini imate barem neku mrkvu, ili, pak da nastavite sa bezveznim režimom, nemojte i nas da sluđujete – organizacijom Kosovsko-srbijanskog samita u Sarajevu, npr.
Oprosti mi, Ketrin, možda nisam bio fin.
Ali mislim da nas čekaju teške godine neizvjesnosti.
Pitanje je da li će BiH postati članica EU ili će EU, kako je krenula sa tim jedinstvom, postati članica BiH.
Može i ova druga varijanta, ali da znaš, Ketrin, prvo Reforme i Funkcionalna EU.