четвртак, 3. јун 2010.

ANATOMIJA PORAZA
KOALICIJE „POJEDINAČNO ZAJEDNO“
Moram da priznam da me od ujedinjene opozicije Zajedno za Srpsku i Bileću počinje da boli glava. Mladen može sa Mladenom ali ne može sa Draganom. Dragan neće sa Mladenom ali bi mogao sa Draganom. Zdravko može sa Bajom a Adam još nema Evu dok Bojić ne misli isto što i Bosić ali se to tiče Ognjena. Koliko vidim, previše je Draganova i Mladenova premalo Zdravkova. Situacija je takva da je i NNN otišao iz Srpske ko posran. Mislim na Novog Naprednjaka Nikolića.
Ovo ni dobri stari Bizmark ne bi doveo u red.
Mislim, ujedinio.
Izvjestan optimizam predočio mi je Slobodan Nagradić, u velikom intervjuu Reporteru.
Moj optimizam se temelji na činjenici da u Partiji Dobrog Panja, Pedepeu, postoje dvije struje – jedna panjevaca a druga umnjevaca, u koju je sebe ubrojao Nagradić.
Ta struja umnjevaca je izjavila, odnosno Slobodan Ordenjak, da ne misli da je loše sve što je uradila vlast drskog Dodika i mrskog Esenesdea. Ivanić, pak, stalno laže po Beenteve i u sarajevskom Oslobođenju, kako je sve loše što je urađeno i kako će odmah ujutro, nakon dana izbora, nastupiti Sudnji Dan i Opšti Potop u kome će samo preživjeti Suzana Rađen do Nove godine jer dotad će biti penzija i više neće biti ničega i ništa.
Ujedinjena opozicija nije, dakle, uvjerena u svoje laži.
Ali važnija stvar koju mi je otkrio Slobodan Ordenjak je u riječima:
• Nadamo se da će ova koalicija obezbijediti dovoljnu podršku biračkog tijela za uspjeh
• Bilo je razgovora i o tome kako se ponašati poslije izbora, i u varijanti ako se pobijedi, što će se, nadam se, desiti.
• Vjerujem da su aktuelni lideri ovih stranaka (opozicije) svjesni da ovo nisu posljendji izbori i da će biračko tijelo pamtiti njihovo ponašanje (da ne idu u koaliciju sa mrskim Esenesdeom ako Zajedno izgube) barem do lokalnih izbora.
• Nalazimo se u situaciji da dva kandidata nemaju ravnopravan tretman u partijama koje bi se trebale priključiti savezu Zajedno za Srpsku.
Ta neuvjerljivost u pobjedu kod Pedepeovih umnjevaca je bitna stvar bez obzira što je nema kod panjevaca niti kod klasičnih Esdeesovaca. Oni koji razmišljaju nisu uvjereni u pobjedu.
Sve ovo što je izanalizirao Slobodan Nagradić potvrda je testa kojeg je izveo Esenesde kada je osam mjeseci prije izbora obznanio slogan Srpska zauvijek, sa ciljem da Koalicija Pojeidnačno Zajedno pomisli da je kampanja počela i da se odmah uključi u u trku, što je i učinila i nakon nekoliko demonstrativnih koalicijskih razgovora i dva intervjua, od koji je jedan bio katastrofalan Tadićev u kome je pokazao da ne zna ni koliko treba glasova za pobjedu na predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj, potpuno ispuhala, bez programa, koncepta i ujedinjujuće tehnologije.
Zdravko bi ušao ali bez uslova, Milanko bi bio mandatar ali nije
siguran da će izboriti poslaničko mjesto, Borislav ne zna šta će uopšte u toj gunguli izboriti, Borenović ne vidi sebe od Mladena, Tadić nije siguran u podršku pola Esdeesa, cijelog Pedepea i malih esdesčića...
Kako li tek glava boli birače.