недеља, 2. мај 2010.

TIHA BOŠNJAČKA KONFUZIJA
Kakva konfuzija vlada u Tihićevoj političkoj glavi, vidljivo je iz intervjua kojeg je dao Jutarnjem listu.
Takva ista konfuzija vlada i u opštoj bošnjačkoj političkoj glavi.
Tihić je najprije nastupio kao osrednji regionalni foler. Želimo da ceste i hidroelektrane u BiH gradi Hrvatska, kaže. Kao da u Hrvatskoj žive samo daždevnjaci koji ne znaju kakvo je stanje odnosa u BiH i da bilo koji Tihić ne može izdejstvovati ni garantovati tako nešto. Ali, lijepo zvuči.
Tragično je što Tihić, nakon toliko zlouporabe Hrvata, u raznim oblicima, ima sada obraza otići u Zagreb i tamo razgovarati sa Državom Hrvatskom i obraćati se tamošnjem javnom mnijenju u ime BiH. A ima pravo samo govoriti u ime Esdea.
No, ta gradilišna sranja i bože pomozi.
Konglomerat konfuzija koje je izrekao Tihić, u političkom segmentu, nevjerovatan je.
Na jednom mjestu jeca o BiH i kaže da je potrebna pomoć međunarodne zajednice. Na drugom pametuje lokalnim liderima pa kaže da moraju shvatiti da međunarodna zajednica više neće raditi njihov posao.
A kada objašnjava loše stanje u BiH i činjenicu da se ovako dalje ne može, koristi argument da je sve bilo dobro krenulo. Uz pomoć Amerikanaca dobili smo zajedničke tablice i ovo i ono. Formirano je 57 zajedničkih institucija (sve vandejtonskih, vanustavnih, u stvari, antidejtonskih, op. r.v.), umjesto tri ministarstva u Savjetu ministara, sada imamo deset. Imamo, pored tablica, od tri jednu vojsku, od tri carine, jednu, od tri obavještajne službe jednu, jedan žiroračun za pdv...
Nemamo ništa, moj Tihiću.
Sve to što si nabrojao i što je urađeno, uključujući i Sud BiH i Tužilaštvo BiH, neustavne su kategorije i jednog dana će međunarodne pravne institucije morati da to konstatuju i ponište njihove odluke i činodejstvija. To zna i Ohaer i drugi picikovici pa žele da ustavne promjene sadrže i Klauzulu nelegalnosti po kojoj bi se u ustav uvrstilo, retroaktivno, i sve ono što je nametnuto, oktroisano, kao zajedničko a mimodejtonsko.
I sve to što je nametnuto kao zajedničko, uzrok je kolapsa sadašanje BiH. Jer ništa ne funkcioniše i ne može da funkcioniše pošto mu je osnovni zadatak da jača i osigura bošnjačku poziciju. A ne Referendumski Dodik ili entitetsko glasanje.
Tihić je, bez plaćanja autorskih prava, iskoristio i moju sintagmu Tronožac. On je, kaže, za tronožac jer je BiH jača sa tronošcem nego sa dvonošcem. A onda u sljedećem odgovoru kaže da je BiH najbolja sa četiri regije. Od toga dvije bošnjačke. A zemlja centralizovana.
Činjenice, međutim stoje drugačije.
Nemamo ni dvonožac. Imamo Republiku Srpsku i podnožac. Jer u Federaciji jedni druge drže pod nogom. Zna se koji koje.
Dakle, BiH neće opstati. Koliko je to dugoročna a koliko kratkoročna dijagnoza, zavisi od toga kako brzo će se sleći konfuzija u bošnjačkim političkim glavama kao što je Tihićeva.
Ta opšta bošnjačka politička glava treba da shvati da je još jedini mogući pokušaj opstanaka BiH u bošnjačkom dogovoru sa Hrvatima u BiH. Onda će sa Republikom Srpskom oko unije ili konfederalnog saveza, TKBiH, Tronožna Konfederacija BiH, na osnovu dejtonskih izvornih zajedničkih nadležnosti, sve ići lakše.
Ako misle tutorisati Hrvate u Federaciji kako bi oni na kraju bili protiv, ne samo Federacije nego cijele BiH, i tako konačno doveli do gušenja Republike Srpske, gube vrijeme. Jer Hrvati gube želju za BiH. A Republika Srpska jača. Ne mora da činodejstvuje.
Treba nekoliko puta pročitati Tihićev intervju. Radi dijagnoze.

1 коментар:

radio "Zvrk" је рекао...

Još je opasniji mrak u glavama potrošenih političara iz Sarajeva.
Najnoviji primjer:otvaranje RTV Doma u Banjaluci.Kad je generalni direktor Dragan Davidović upalio svjetla u novoj kući kao slavljenjičke svećice na torti,čulo se pitanje iz Sarajeva:" Odakle njima brašno,šećer i jaja za tortu?Opet je onaj Mile iz Laktaša nešto smuvao.I zašto torta,trebala je biti baklava?"
Može i baklava,nemamo ništa protiv,ali ne po sarajevskom,već po našem receptu!