петак, 7. мај 2010.

MOJA PORUKA FILEU: SAČINITE PLAN B
A vodite računa da abeceda ima još slova i iza B.
Štefan File, novak na mjestu komesara za proširenje koji je naslijedio znatno istrošeno isporširivanog Olija Rena, koji je za to dobio nagradu pa postao komesar za ekonomiju, u kojoj sve behara i sve cvjeta, izjavio je za briselski birokratski list Europolitiks, da Brisel za BiH nema Plan B. I da nije ni potreban.
Sramota. Za dvadeset godina nisu shvatili da je potreban Plan B. Ne samo za BiH nego i za EU. Ali nas svrbi BiH. Čak je i Turska shvatila da za BiH treba imati rezervni plan, pa ako treba zbog toga igrati Gluvo glamočko na otvorenoj sceni sa Srbima i Hrvatima, igraće. Mada je Filea teško naučiti Gluvom glamočkom.
Baš da je sa BiH i sve u redu, ona je prošla skoro pola svog državnog života. Na Balkanu države ne traju duže od pedeset godina. I zbog toga bi trebao Plan B.
Siroma File je otkrio i neke tehnološke tajne EU. Veli, politika proširenja će se kombinovati sa politikom zaoštravanja uslova. Dobio je zeleno svjetlo da malo pričaju sa Kosovom, da se ne bi osećalo strancom. Nadaju se da će poslati Upitnik Srbiji...
Štefan File treba da nauči prvu lekciju za bilo koju balkansku igru: Ne hvataj se u kolo ako nisi dobro podvezao muda.
To, praktično, znači da bi trebao da zna da se ovdje, u BiH, stepen povjerenja topi a da se nacije, vjere i kulture ubrazano razilaze. Udalajavju. Već sada imamo ogroman broj novih birača na spiskovima za oktobar koji nikada nisu vidjeli muslimana u živo, Srbina u živo, Hrvata uživo. Fileov Plan A, kojeg se EU slijepo drži, neće ih približiti ni čekrkom sa čeličnom sajlom.
Ali, još gore, Turska stvara novu transverzalu: Saraj – Istambul koja je mnogo propulzivnija od kanala Saraj/Banjaluka - Brisel. Na to Brisel i File nemaju odgovor.
Brisel, dalje, nikako da shvati da u Slijepom Planu A treba otvoriti i kanal i prema Banjaluci a ne puštati Kacina i Pakovu da seru o Dodiku i Srbima. Postavlja se pitanje, onda, kojeg je slova to plan.
Stanje u Grčkoj, finansijsko-propadajuće, kao i u drugim zemljama, Italiji, Irskoj, Portugalu... ostaviće Filea bez posla. Sada će EU da se podijeli na dobrotvore i na bizamrkiste. Na one koji bi pomagali zemlje koje su jednom rukom češale muda a drugom bacale pare i na one, kao gospođa Bizmerkel, koje misle da svako treba da vodi računa o rupama u svojim džepovima. Niko se neće podijeliti na proširivače.
Štefan File, i birselska nomenklatura, trebalo bi da zna da SAD, prije početka demokratskih bratokoljačkih ratova u Oazi SFRJ, nisu imale plan B pa se i danas bave Kosovom i sličnim otpacima na Balkanu. I SAD su se tada držale samo Plana A – interes SAD je Jugoslavija u svojim granicama. Za to vrijeme su razne turske i druge nečastive sile radile svoj posao.
Konkretno: Da li neko od iznadfileovih u Briselu razmišlja kako će se u oktobru formirati vlast na nivou BiH.
Da ne ponestane slova?