петак, 23. април 2010.

MAP ŠOU
Koliko je dobro što je Selmo Cikotić, ministar odbrane i sahrane, bio zabavljen nekim tuzemnim poslovima, pa je strateške zahvate pripajanja NatoPakta Bosni i Hercegovini, i ulaska ovdašnje iskusne vojske u tu alijansu, preuzeo Sven Alkalaj, takođe minister kod Špirića. Ali ministar dvojnih pasoša i državljanstava, u čemu je stekao veliko umijeće, toliko da je sreća što je propao VaršavskiPakt inače bi ministar Alkalaj izdejstvovao da BiH, i njene Oružane snage za sahrane, bude članica i jednog i drugog pakta. Istovremeno.
Sada će sva sila zemalja pohrliti da u mirovnim misijama po svijetu, gdjegod ima nafte a nema demokratije, svoje vojnike drži na sigurnom, pod geometrijskom zastavom BiH i u njenim utvrdama.
A dežmekasti ministar Sven Haris Alkalaj i dženazni ministar Selmo Cikotić Bugojanski dobiće priliku za brze usponske karijere u okviru multinacionalnih snaga. S. H. Alkalaj će proći ubrzanu obuku za komandira tenka u kojoj će glavni program biti fokusiran na skidanje diplomatskog stomačića kako bi lako mogao upadati u tenk kroz otvor na kupoli i ispadati kroz otvor na podu u slučaju pogotka tenka i probijanja oklopa žarišnom kumulativno-čeliko-rastapajućom minom talibanskog standarda pete generacije.
S. C. Bugojanski će širom vojnih baza i nato-ratilišta demonstrirati svoje umijeće komandovanja oblasnom operativnom grupom sa tribina lokalnog stadiona dok na travnjaku skapavaju dva tima sa po 326 igrača. I dva vratara.
BiH će tako izgubiti značajne ljudske ministarske resurse pa će Hrvati opet biti oštećeni jer u narednom četverogodišnjem mandatu mjesto Predsjedavajućeg Vijeća Ministara pripada njima a, izvjesno, ostaju bez dva stuba sadašnjeg Špirićevog kabineta koji su mu, Špirketu, omogućavali da dijeli lekcije i lijevo i desno i da obavlja posao koji mu je povjerio Dodik: – čuvaj ta dva ministra ko oči u glavi, nemoj da si nekoncentrisan kao kad si izgubio onog impotentnog bivšeg ministra bezbjednosti. Sjećal’ se neko barem imena?
Oružane snage BiH će dobiti priliku da formiraju specijalne jedinice konjevodaca, na osnovu stoljetne specijalnosti komandovanja i rukovođenja kolonama brdskih konja za krađu ogrevnog drveta, takozvanih metrica. Zatim, ekološke brigade za skupljanje žira, divljeg kestena i ostalih šumskih plodova pogodnih za preživljavanje. Onda, ineženjerijske brigade obučene za brzu bespravnu gradnju vojnih baza i objekata po svijetu bogatom naftom i siromašnom demokratijom. Pa, brigade za miniranje bez deminiranja, jer ta vojska dolazi iz Zemlje Hiljadu Velikih Miniskih Polja.
Ima samo jedna sitnica, koju uzgred pomenu Sven Haris Alkalaj, u radosnom izvješću ovdašnjoj sirotinji raji – Mapovci traže da 69 lokacija perspektivne vojne imovine odmah pripadnu u vlasništvo Ministarstva Odbrane Bosne.
Ne znaju, jadnici, da je i JNA imala perspektivnu vojnu imovinu, takozvane kasarne, pa tetke sa šerpama, npr. u Zgarebu, opkole Perspektivnu Vojnu Imovinu a vodoinstalater Štef čučne kod šahta i zavrne vodu.
Ali znaju da im BiH ne treba zbog slobodnih građana, pa ne daju bezvizni režim iako je ispunjeno 17.427 uslova i 18.923 uvjeta, nego zbog baza i teritorijalizacije.
Davanje MAP-protivotrova Bosni i Hercegovini, prije halucionegene bezvizne doze, govori o značajnoj upotrebnoj vrijednosti teritorije BiH i slaboj tržišnoj vrijednosti njenih ljudi.