уторак, 20. април 2010.

52,6%
Esenesde, dabome.
Konačno su počeli da shvataju.
Niko ne otvara restoran sa jednim jelom.
Tako ni opozicija u Republici Srpskoj ne može pobijediti na tehnologiji Jedan čovjek – Jedna stranka. Mihajlica. Krsmanović. Čavić. Sve jedan do jednoga. Kod Esdeesa Bosić i Tadić. Radikal na privremenom radu. Kod Ivanića, koga ubi prejaki genocid i ko zna da li će se pojaviti u javnosti do izbora, samo Borenović.
Kod Dodika i Esenesdea, sva sila lidera, poslanika, aktera, predsjednika, delegata. Ne možeš doći na red da nešto izjaviš u medijima. Esenesde nije, nakon pobjede 2006., 2007. i 2008. imenovao samo patrijarha i visokog poredstavnika.
To govori o podršci javnosti, o širokom frontu javnog posla kojeg obavlja Esenesde kao i o programu koji postoji i koji se realizuje, svakog dana, na svakom mjestu u Republici Srpskoj. Esdees, na primjer, kao jedina ozbiljna stranka s one strane, u Doboju ubija svoje a Esenesde tamo otvara centar za dijalizu. Oni ne vode računa o živima, a mi vodimo računa o bolesnima.
Nema programa kojeg realizuje jedan čovjek.
Kad mnogo ljudi nešto radi to mora biti program.
Šta može da realizuje Mihajlica? Od silnog ponavljanja i samom sebi laganja, oči mu sve veće i veće a sve manje vidi. Krsmanović. Ima samo obrve i dvije kancelarije u Republici Srpskoj. Ujedinili bi se. Nedaj bože da se ujedine Mihajličine okice i Krsmanove obrve.
U istraživanju Agencije Prime Esenesde ima podršku 52,6% onih koji bi glasali. Esdees 19,1%. Mogu da se složim. Esdees će se zaokružiti na 20 procenata.
Ali Pedepe ima, ko biva, 10,7%. To je nerealan postotak. Naročito nije realan nakon Ivanićevog zalaganja za rezoluciju o genocidu u Srebrenici kao domaćem proizvodu sa halal-sertifikatom.
Sada kada je Dodik rekao da se preberu te žrtve u Srebrenici, žrtve na stvari i žrtve u rakama, Ivanićev politički program demokratskog progresa priznanja genocida, tonuće u sve dublji zaborav.
Ali, potrudićemo se da se javnost podsjeti.
Glasačka vojska od 137.000 članova Esenesdea i 3150 mjesnih odbora po Republici Srpskoj, pokrenuta je ne da bi ubijedila birače u glasanje. Nego kao odgovor na podršku javnosti. Jer, u ovoj godini su odbori Esenesdea zadužili 7000 pristupnica koje će se pretvorti u članske karte. Tako je svake godine kada su izbori. Esenesde uvijek prije izbora ima skokovit priliv članova. Da je to poslije izbora, rekao bih da svi idu uz pobjednika. Ovako: Svi očekuju da Esenesde pobijedi jer je to očigledno.
Polako pada i zadnji demokratski bastion opozicije Republike Srpske – Sarajevsko Oslobođenje. I ono je objavilo rezultate istraživanja.