петак, 23. април 2010.

DRŽAVA DAJE STOLOVE,
BOGATI DAJU VOLOVE
A PEDEPE DAJE MLADENA
(formula kako se pravi vlast)
Opoziciona scena je konačno odahnula.
Dogodile su se dvije važne stvari u dva dana.
Kalinić je formirao stranku a Ivanić se kandidovao za člana Predsjedništva BiH. Samo ozbiljna multidisciplinarna istoriografska nauka će, u duljem razdoblju, odrediti koji je događaj važniji.
Sada opozicija može mirno da prekine formiranje stranaka jer je Ivanić, očito, ocijenio da je ovo što ima bujadi, sijerka, metljike i konjogriza na političkoj sceni sasvim dovoljno njemu za podršku.
Mladen Ivanić je genetski gubitnik.
Nikad ništa nije izvojevao političkom pobjedom na izborima. Sve je dobijao na tacni. I svaki se put ponašao kurvanjski i izdajnički. Napustio je Esdees pa onda ušao u vlast sa dobrotvornim Esenesdeom. Pa je napustio vlast sa Esenesdeom i sada traži podršku Esdeesa za važnu funkciju u Državi.
Dobro, politika je osebujna i mnogosmjerna ali, za razliku od one stvari, ima ugrađen numerator za broj vađenja i broj turanja.
Šta je bitno za kandidaturu Ivanića:
• Ne može računati na svu, niti na najveći dio opozicije. Te raznorodne stranke, tipa Jedan čovjek – Jedna stranka, nemaju ni strukturu ni motive da podrže Ivanića za člana P jer im on ne može ponuditi ništa. To nije izvršna vlast da bi po nekolicina njih mogla da se uhljebi nakon pobjede kandidata.
• Ne može računati na Esdees, možda ni na iskrenu deklarativnu javnu podršku. Jer, dio Esdeesa ga vidi kao parazita i gubara čiji kadrovi su i sada na važnim mjestima dok Esdeesovih nema nigdje. Uostalom, istraživanja pokazuju da tek pola Esdeesa čvrsto podržava Tadića. Zašto bi cijeli Esdees podržavao Ivanića Izdajnika.
• Ne može računati na podršku javnosti jer Pedepeova akcija oko javnih tribina sa penzionerima potpuno je propala. Znaju ljudi da je Pedepe deset godina vladao penzionim fondom pa nemaju vjere ni interesa.
• Neće živ izaći ispod granitne gromade Deklaracije o Genocidu o Srebrenici za koju se zalagao u sarajevskoj štampi. Nemoguće je očekivati da ga Esdeesovi i radikalni birači podrže oko toga.
• Druga, i zadnja, tačka njegovog političkog programa za P je reduciranje entitetskog glasanja. Ni oko toga ne može imati podršku Esdeessa i radikalnog dijela bosanskonovske političke scene.
• Sa Esdeesom, kao najpotrebnijim partnerom nije ostvario nikakav kontakt, nikakav zajednički stav niti akciju koju bi javnost upisala kao razlog zajedničke podrške. Naprotiv. Gura im prst u oko vabeći Čavića.
Podršku stranih kalkulatora ne treba razmatrati.

Нема коментара: