понедељак, 8. март 2010.

OBARAŠIN
Kada bih bio protiv BiH, kao što nisam, i nikad nisam ni pomislio, molio bih Gornji Naslov da na važna mjesta u Državi, na nivou Zajedničkih institucija, postavi što više ljudi kova Glavnog Tužioca Milorada Barašina. A samog Barašina na još nekoliko Glavnih Mjesta. Jer sve bi te institucije Barašin poobarao da ih više ni njihova draga majka ne bi osovila na noge.
Taj Glavni Tužilac Barašin je važno poručio Ganiću: da sam bio na tvom mjestu, ne bih putovao u inostranstvo.
Nekoliko stvari je, ovim, GTB poručio Ganiću, i nama:
· Ovdje te nikad niko neće uhapsiti jer se istraga neće nikad završiti, zato nisi imao potrebe da nekud ideš i čačkaš čačak.
· U inostranstvu se čuvaj prava i pravde, ovdje se ne čuvaj nikoga jer te svi čuvaju pa i ja, Glavni Tužilac Barašin.
· Istraga je trebala biti završena za šest mjeseci ali to nije bitno.
· Najočigledniji predmeti su najsloženiji. Ovaj tv-zločin još od 92. ima javni spisak aktera, svjedoka i žrtava pa i živih oštećenih, tako jasno da se te istražne radnje mogu izvesti za dva dana. Izjava Ganića 3. januara 94., objavljena u evropskim medjima: Mi smo ponudli HVO opciju da se izvuku a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom, dovoljan je dokaz da se čovjek utamniči. Radi se o Srednjoj Bosni i Hrvatima (op.a.). ovdje Ganić govori o svom učešću u komandovanju Armijom BiH koja je obavljala te multietničke posolove.
· Ako ga isporuče BiH, „koja je ovog trenutka jača u pravu“ (to je vrhunsko dostignuće pravne filozofije spram koje su Kant, Hegel i Marks, početnici filozofskih pronicanja), neće ga niko dirati jer je bitno početi istragu, BiH ju je počela prije Srbije, a ne završiti istu.
· Umjesto da kaže koliko je Tužilašto, na čijem čelu je, odgovorno za nehapšenje Ganića i bratije u BiH, on poručuje: Tužilaštvo BiH nije odgovorno za hapšenje Ganića u Londonu. On na ovaj način još nekome šalje poruku, nekom s kim ima nagodbu o trajanju istrage, o usložnjavanju predmeta, o nepritvaranju i nepreduzimanju, o zaštiti svoje guzice na Glavnoj Fotelji...
Nije glavno pitanje: Gdje usijekošte Glavnog Tužioca.
Glavno pitanje je: Kako se razmnožava Glavni Tužilac.