уторак, 1. април 2008.

FINANSIJSKI SLOM NEOLIBERALIZMA

Jedan moj stari prijatelj, pjesnik-boem, radnik nekadašnje dobre stare mrgodne SDK (služba društvenog knjigovodstva) nekoliko puta me podučavao izreci: tamo gdje se broje pare i skidaju gaće, tamo nema šale.
Shvatio sam, nadam se, analizirajući veliki hipotekarni prasak koji se dogodio u sjedinjenoameričkoj galaksiji i proširio se po cijelom zemaljskom putu. Taj bankarski kolaps pokazuje nekoliko bitnih stvari:
· Kapital radi samo u interesu svog gazde a nikad u interesu zajednice, društva, države pa čak ni u interesu gazdine porodice.
· Važni društveni i državni poslovi ne mogu da se samoregulišu i da time upravljaju neke agencije (kakvih ima u BiH i koje su smiješne). Kada neoliberalizam, kako se zove ta ekonomska era koja je na izdisaju a koja bi se trebala zvati finansijska anarhija, dostigne kritičnu tačku topljenja na kojoj više nije moguće nikoga eksploatisati, sistem propada i povlači za sobom cijeli kostur finansija i ekonomskog sistema.
· Oni koji su davali hipotekarne kredite, i manipulisali njima kao robom, nisu u opasnosti, kapital nađe svaku mišiju rupu u koju će se skloniti za dobrobit svog gazde. I mnogi drugi su se namirili i osigurali, pa čak i država (zato ne sjedi sa strane i ne pametuje: to je privatni kapital i privatni interes). Problem je prekogranični uticaj te katastrofe jer je neoliberalizam isključio državu ali je isključio i granice. Stoga štetu namiruju svi samo ne gnijezdo gdje je zlo rođeno.
· Država mora da uskoči i spasava zajednicu, kao što to čine američke federalne rezerve. Nema ništa bez države. Onaj ko misli da važni društveni procesi mogu da se samoregulišu ili je budala ili hoće da bude pljačkaš. I ovdje, u BiH je tako. Republika Srpska je efikasnija jer je više država nego Federacija i nego sama BiH. FBiH pokušava sada da bude država, pa otima od kantona. BiH ne može da bude država više nego što je to sada jer joj državnost nije ni cilj – cilj joj je dominacija, supremacija, unitarizacija…. Regulatorna agencija je podvala i Americi i BiH. Ako neko želi da živi bez države, može jedino da se odmetne u svemir. Na zemlji se ne može bez države. Kadgod dođe do gaća, državo pomagaj.