среда, 2. април 2008.

CERIĆ POSTROJAVA LIDERE

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, ponovo je uključio mikser za pravljenje kaše od imama i političara, odnosno od vjerskih službenika koje niko nije birao i bošnjačkih lidera koje su birali i vjernici i ateisti.
Cerić je na sastanku imama travničkog i mostarskog muftiluka rekao: ne mogu se opravdati tolike razlike među političkim čelnicima bošnjačkog naroda u vezi sa fundamentalnim pitanjima opstanka i razvoja naroda i države.
Još je rekao da se stječe utisak da politički predstavnici Bošnjaka ne osjete potrebu da grade Islamsku zajednicu i da je jačaju (a nismo njihova konkurencija).
Cerić je barem u jednom u pravu. Islamska zajednica nije konkurencija Harisu, Tihiću... on i ona (Cerić i IZ) predstavljaju se kao apsolut i tutor bošnjačkim liderima. Drukčije se ne može tumačiti njegova dijagnoza-prijetnja o neslozi. Cerić je pomiješao svoju ulogu, ulogu vjere i institucija vjerske zajednice sa društvom, politikom, nacijom, državom. Taj njegov mikser može samo da dalje stvara konfuziju u bošnjačkom/islamskom biću u BiH. On ne shvata da je narod/nacija živ društveni i istorijski organizam, mnogo širi od vjere. On želi da nam predoči i dokaže da je vjera šira i nadmoćnija od društva, naroda, nacije i države. Vjera je samo jedan slobodnoizabrani segment života svakog pojedinca. Ali ne svih. Ako vjera preuzme sav život pojedinca on je apsolutno izgubljen za zajednicu (zato se veliki vjernici zamonašuju, odlaze u samostane i špilje) Ako vjera preuzme sve nad društvom, nacijom i državom, to je najbolji puta za civilizacijsku propast.
Neću Ceriću da budem pop ali mislim da bi trebalo prestati muslimane ovdje sluđivati. Niko više ne zna da li ih se želi vagonirati u voz islama, bošnjaštva, građanstva, državotvornog naroda ili evropejstva. Treba razjasniti stvari oko vjere i nacije. Ljudi u BiH koji ispoljavaju islam ili su rođeni u okviru islama, moraju da budu prije svega nacija ako su u Evropi. U EU se ne primaju pravoslavci i muslimani. No, Cerić im ne da da budu nacija, on želi da svi budu muslimani. Čak i lideri treba da budu imami i da razvijaju IZ.
Prirodno je da bošnjački, i svaki drugi, lideri, ispoljavaju neslogu u svemu. Radi se o interesima različitih društvenih grupa i slojeva društva, radi se o različitim tehnologijama ostvarenja ciljeva, radi se o različitim ideologijama.
Inače bi svi, dječica i lideri bili u Cerićevim vrtićima za učenje vjere.

Нема коментара: