понедељак, 27. јун 2016.

СНСД
ЧАК И У ЛАКТАШИМА
МОРА ДА ИМА
СТРАНАЧКЕ ПРОЦЕДУРЕ

Велика је разлика између Горштака и Равничара, између Вроваца и Њивара.
Горштаци су мудрији али су поводљивији. Могу само, затобом, низбрдо. Кад на планини не знаш куд ћеш, иди низбрдо. Узбрдо захтијева напоре а и ријетке су Вође које хоће да се муче.
Равничари имају сто избора, на свечетири стране свијета. Све су једнако лаке. Само иди. Како бити Вођа и чиме их убиједити да иду у једну страну, затобом. Кад не морају много да размишљају. Довољно је да сједе у ладу.
Дакле, Велика Политичка Странка, као што је Есенесде, и у Лакташима мора да има Процедуре. За тих Сто Страна којима може да се иде.
Без обзира што је Предсједник Странке отален.
Лакташи од Општих Избора и Бијељина, за тих избора, два су различита примјера истих, непотребних и аматерских пропуста Есенесдеа.
► Широка лепеза носилаца Локалне Воље. Есенесде је у многим срединама постао Добровољно Полигонско Друштво. За демонстрирање локалне политичке, економске, парашке и парадруштвене моћи. Бесплатно даје игралиште а никакве користи нема. Да барем искрече линије. Потреба да се Странка отвори не значи да дозволиш да ти однесу врата и прозоре с куће.
Политичку странку треба гледати и организовати као Цркву или Војску. Хоџе не иду у Цркву. Не иду чак ни сви Попови. Онај ко има Мерцедес, не иде у војну колону. Ако оће да иде, оће да те нагузи.
► Кад си јак, поправљај ствари, не квари их.
СНСД је увијек у Бијељини, на општим изборима, пролазио добро. Тад то није искористио да поправи и побољша механизме за Локалне изборе. Док казна није стигла на општим, 2014е.
У Лакташима гдје је проценат Есенесдеових гласова био 70, 80, већ дуље вријеме број гласова пада.
Ствари се нису поправљале кад су најбоље функционисале. Распуштање Општинских Одбора је технологија тесања брадвом и закивања растовим клиновима. За ВПС, са 180 хиљада чланова, није прихватљива.
► Депресирање Организације. И Бијељина и Лакташи имају, релативно, или апсолутно, много чланова. Њих се мора организовати и тако им дати значај а узети колективитет, активитет и глас. Ништа се не може постићи игнорисањем, волунтаризмом нити апсолутизмом. Осим много незадовољних који ће пропустити изборе, ићи у фракције или показати јавни протест.
► Недостатак Организационих Процедура. Велика Политичка Странка једино може да функционише по уставном принципу и на разрађеним процедурама. Оне, каквегод су, брана су трима бољкама из претходног пасуса.
► Недостатак Организационе Демократије.
Страначка Организација не може, као ни цијело друштво, да конзумира много Демократије. Али је она обавезна у Кандидовању и Бирању вођа и лидера локалне организације, од Мјесног Одбора до Општинског/Градског. И у Кандидовању за изборе свих нивоа.
Најтежа бољка ВПС је кад спојиш те двије дијагнозе. Наметнеш им Вођу Организације и Кандидата.
Онда више куруз не сијеш у ретке. Можда ти мислиш да тако сијеш, али он тако не ниче.
У другој фази од сијерка мислиш да су курузи и реци.

Треће дочекати нећеш.