недеља, 26. јун 2016.

ФУДБАЛ ЈЕ
ПРЕТРПАН
БИЗНИСОМ

То се, дабоме, не може избјећи. Претрпани су и други спортови али у њима се постижу резултати спектакла, рекорди или квалитетне Игре.
Фудбал са највећим потенцијалом, даје најмање.
Европско првенство је Четересница двогодишњег замирања у коме је криминал у ФИФА&УЕФА само врх леденог бријега.
Играчи, од којих понешто и зависи, не баш све, јер је то изузетно глуп сој, видјети фусноте Перишић, Вида, френкуше, Играју ово Првенство као додатни час о анатомији глиста, након завршене осмољетке, добијене дипломе и уписаног факултета. Као вишак.
Јер њихове судбине су већ уговорене. На овом слету се чак ни продати не могу. Можда понеко бљесне па занинтересује менаџерију.
На Копа Америка стање је нешто живље. Њима се отвара могућност да их неко прода у Европу. Што је за тамошњу сиротињску фудбалерију отварање Врата Седам Рајева. Па се играчи труде у том надлоптавању, неоптерећеном европски савршеном тактиком и курвењаштвом.
Сумрак европског фудбала означава неколико трендова.
► Системи такмичења. У којима публика није најважнија. Најважнија ствар у фудбалу су ТВ Права. Публика је сувишна. А још зна и да изазива прекиде.
Густина такмичења убија Игру. И сужава избор играча. Јер сви иду на сигурно и користе оне који могу да испуне стерилне захтјеве тренера којима је циљ не љепота, такмичење, побједа, већ што дужи останак у такмичењу јер оно доноси паре и доноси предности у такмичењима сљедеће године.
Било би потребно клубове натјерати да у разним такмичењима не могу да играју исти играчи.
► Начини бодовања. Све до намјештања куглица из фрижидера. Треба укинути мјешовите технологије састављене од групне фазе и куп система. Потом, треба број голова претворити у број бодова. И код Нула Нула, одузимати претходно освојене бодове. Мало и правила треба прилагодити. Да офсајд важи само у Шеснаестерцу и слично.
► Поједноставити испреплетеност свих такмичења. Јер то убија Игру.
Катастрофално је да Хрватска и Португал, имајући на терену звијезде Реала, и друге, покажу само један ударац у гол. И да то ријеши утакмицу.
То је знак да је фудбал, његов систем мртав.
► Репрезентације су постале сувишне. Или им треба дати прилику, вријеме и простор. Или дозволити да за Репрезентацију игра било ко, из било које земље. Или укинути та такмичења.