уторак, 16. фебруар 2016.

ИНТЕРВЈУ АВАНГАРДИ

1.      Da li vas je iznenadio naš poziv da nam date intervju za prvi broj časopisa Unije studenata?

Јесте. Мало медија тражи од мене било шта. То је зато што више немам неку улогу у странци али и дијелом зато што се сматра да сам ја проскрибована личност па није добро некоме да се замјери. Мени је драго да сте сјетили мене, јер Унија студената је озбиљан друштвени фактор. А и као синтагма звучи добро.
2.      Niste prošli bez posljedica kada ste onomad  studente nazvali onako kako ste ih nazvali, međutim, kako kaže naš narod: , od tada Vas redovno pratimo na Vašem blogu. Šta bi vam bilo draže, da ste ostali generalni sekretar SNSD-a ili to što su studenti postali vaši čitaoci?

Не би ми било драго да сам остао Извршни секретар а драго ми је да ме студенти прате на блогу.
А то са Копилади је само површина јер је већ раније дошло до сукоба организационих концепција унутар СНСД. Дакле, то нема никакве везе са Студентима нити са тим што сам на блогу написао.
А што се тиче тих студентских протестића, и данас остајем при том мишљењу. Само сам требао прецизније да се изразим. Политичка Копилад су она група која је све то организовала а не студенти. Погледајте само ко је, од оних староња и прдара ходао са студентима па ће вам све бити јасно. Студенти су ту изманипулисани. Дркоњак Дроњак је то радио у служби једне странке. Студенте је искористио за јевтину политичку корист те странке. То је недопустиво. Студенте се не може подводити ни једној политичкој странци. Цијела прича није студентска већ манипулативна, од оних који желе овдје хаос, желе Мали Мајдан. Јер те симболичне сахране су на попису рецепата Џина Шарпа. А то све говори.
Недопустиво је студенте користити у политичким обрачунима. Они који желе да сруше Додика и Режим, имају изборе. Они који хоће да поставе неко питање морају то да ураде у Народној Скупштини, јер тамо имају опозиционе посланике. А не да студенте користе за то.

3.      Imate originalan stil. U kojoj su funkciji psovke koje koristite u Vašim tekstovima, da pojačaju utisak, ili da se narugate licemjeru koji se sablažnjavaju na takav govor?

Ја предност дајем говорном језику. То је данас једини излаз. Јер је у распаду Југославије дошло и до распада Језика и Језичке Политике. Данас о Српском Језику нико не води рачуна. А системи који постоје не могу да обезбиједе провођење неке језичке процедуралије и правила. Имате купљене дипломе чији власници уче дјецу и не можете очекивати да их уче како треба. Језик је вема сложена ствар. Лакше је неписменом направити атомску бомбу него слабо писменом овладати свим координатама Језика.
Говорни језик има кредибилитет јер је народни језик. То је темељ од кога полази свака језичка политика и свака наука о језику. А псовке су дио тог говорног језика. Ја их користим зато што су оне много више од ријечи, оне су синтагме, оне су стања и ситуације, оне су анализе и закључци.
А ти лицемјери ми нису на памети. Мада је смијешно да ми свакодневно употребљавамо псовке а кад је неко напише то је недопустиво.
Укупан стил мог писања је посљедица мог ослобођења. Од Новинарства, од Политике, од Система. Ја сам у стању БМК. НЈННЗ. Нисам никоме дужан а није нико ни мени. Могу да радим шта хоћу. И Језик ми у томе помаже. Јер је Језик једна од првих и с муком освојених људских слобода. Није слобода бити Геј. Слобода је створити језик. И Користити га.
То и ви, Студенти, имајте на уму. Није слобода изаћи на улицу са усраним плаћеним противрежимлијама. Слобода је стећи и стално стицати знања да сутра можете да мијењате свијет.

4.      Vi ste bili prvi ministar za informisanje u Vladi Republike Srpske. Sada nema tog ministarstva, mislite li da bi ga trebalo vratiti?

Министарство би требало вратити јер би то помогло да се медијска и новинарска структура заштити и боље организује. И да се извуче испод смрдљивих сећија Сарајева и Странаца Усранаца. Али би прије тога требало, овдје , у Републици Српској, промијенити много што је сада готово немогуће. Према томе ни Министарство не би имало никакву сврху.
Министарство су укинули Странци, наредили су. Ја нисам хтио да потпишем унитарну ТВ и зато сам, да не наштетим Влади, поднио оставку. Да сам потписао, њима би Министарсто још једно вријеме било добро и прихватљиво.

5.      Izuzev RTRS-a, svi mediji u Republici Srpskoj su privatni. Da li je privatizacija doprinijela slobodi medija i kakav je uopšte Vaš stav o medijskoj slobodi, da li to postoji igdje na svijetu?

Приватизација у јавним пословима, чак иако је обично одвожење смећа у питању, контрапродуктивна је. Држава има своје функције или је нема. То је пројект Странаца, Збигњева и Финансијерских Територијалиста, Натоваца и Бриселаша, у сврху свеопште дерегулације друштва и уништавања Нација Држава Друштво Сфере. Кад извршите Дерегулацију онда можете да владате на ефикасан а јевтин начин. Уз помоћ неколицине туземних примитиваца.
Шта значи Приватизација Медија ако неке новине купи кркан или телевизију направи неко ко нема везе са том дјелатношћу а није се потврдио ни у друштвено корисном раду, нема друштвених референци.
Приватизација је угушила Новинарство. Нема више Новинара. Још се неки изузеци држе на површини.
Угушила је и Слободу Медија. Више Новинарске Слободе је било у СФРЈ него данас. Нема простора да то образложим. Каква је Медијска Слобода ако сваког дана газда медија може да ти каже да то не радиш или да ово радиш. Против овог пиши а овог не дирај.
У тој ситуацији опште трулежи не помаже ни то што је РТРС државни, и он потпада под тај просјек и постаје све безвреднији.
Генерално, Медији су овдје сумрак људске заједнице. Они су изгубили своју улогу Голуба Писмоноше. Јер је Голуб дошао у ситуацију да пише поруке које носи и да их, неколико пута током лета мијења.
Медији данас служе да се нешто не објави а не да се нешто објави.

6.      Kakvu biste dijagnozu dali za naše medije?

Медији су од лијека друштва постали његова болест. Њима треба лијек али тога лијека, нажалост, нема.

7.      Mediji mogu biti efikasno sredstvo političarima, ukoliko znaju da se koriste njima. Mislite li da i jedna politička partija kod nas zna da se koristi medijima, imaju li osmišljene nastupe u medijima s jasno postavljenim ciljevima?

Мало је Странака и Политичара који уоште схватају шта су Медији, Јавност, Стратегија јавног иступа, па је још мање оних који знају да користе медије, односно да воде политику иступања у Медијима. То доказују и они из Опозиције и из Опозиције. Савез За Промјене пише писмо Телекому Србија зато што се усељава у Пицину Стаклару и позива Владу и Вучића да нешто ураде. Некад ме је срамота како се усере Опозиција. Истовремено, Додик, кад добије напад телевизионарства, без икакве потребе у кратком року десетак пута виси на телевизијама. Као што је то било уз Дан Републике. Додик не мора све да зна али му је неко требао рећи да неколико недјеља прије и послије Дана Републике не треба да виси на телевизијама. Јер је Дан Републике довољно јака јавна чињеница. Само је питање зашто Додик нема Медијски Стратешки Тим и да ли га уопште жели.
Страначки и инокосни политички иступ у медијима треба гледати као прецизно вођен процес током једног мандата.

8.      Naš časopis će imati naziv , kako Vam se to čini i šta mislite da bi trebalo da bude zastupljeno u sadržaju da bismo opravdali taj naziv?

Назив Авангарда је логичан. Ви већ сад идете напријед, без обзира што још студирате, јер учите најновија знања.
У вашој оптици све треба да буде, и друштвене и техницистичке теме. Политикантсво, политичарење, никако. Само са једном упутом: Све мора имати два дијела. Чињенице и Ставове.

9.      Poslaćemo Vam primjerak našeg časopisa. Možemo li očekivati osvrt povodom našeg časopisa na Vašem blogu?

Радо ћу написати неки осврт на блогу. Али, немојте од крвника очекивати машнице.