четвртак, 24. децембар 2015.

ХРВАТСКИМ
ГРАЂЕВИНАМА
СТИГЛА РАТА
ЗА НЕОВИСНОСТ

Има нечег симптоматичног у тој реченици Хрватскога Мандатара, Орешковића. Не само симпатичнога. У којој је рекао да Хрватским грађевинама... мислећи на Хрватске грађане.
Не само да земљицама и државицама владају неки невидљиви бункераши из интеграцијских центара, већ почину непознати да ти владају и за твојим столом, око твога лонца. И да ти држе поклопац.
Хрватској непознати мандатар има, наводно, канадско држављанство. Дјелатник је неке компаније за лијекове. Јесте Хрват. Имао је, чак, и везе са Пливом.
Али слабо комуницира на Хрватском Језику.
Ну.
Ни то није проблем.
Проблем је како је изведена цијела операција са непознатим мандатаром, у којој је изиграна Јавност и дио Страначког Мозаика.
Очито је да СДП Зорана Милановића, курчићевно шарајућег балканског фолклористе, није имала појма шта се догађа.
А да су Колинда, Карамарко и Мост, знали шта раде.
Мост, вјероватно, не комплетан а можда и не од почетка.
Хадезе је тако искориштен као платформа за увођење премијера који нема везе са странком ни са хрватском политиком уопће.
А и Хадезе и Есдепе су платили цијену свог неозбиљног страначког рада и дјеловања.
Хадезе се уљуљкао на домољубљу, десници и ћирилици а Есдепе на чињеници да је Санадер у затвору.
Па нико није освојио довољно гласова, које су могли освојиити, да би дали мандатра.
Мандатар Орешковић је само финале политичког процеса који је започет у Хрватској инсталирањем Колинде као Предсједнице.
Само је она дошла из Нато канцеларија а Орешковић је дошао из неолибералне мултинационалке у сумњивој, фармацеутској области.
С тим да за Колиндину функцију и није битно неко знање и политички хоризонт а за мјесто предсједника Владе, Орешковић нема никакве квалификације. Које су пресудне.
Хрватска је тако, чак и ако Орешковић пропадне као мандатар, поптуно потопљена и потпуно потпала под вањски утицај. Она је постала неки кружић у великој неолибералној игри монопола.
Та фаза са оваквим умјетничким инсталацијама, очекује сваку земљицу и државицу, након процеса транзиције, прилагођавања, приступа, пљачке и потпуног уништења НДД Сфере.
У томе је разлика између Србије и Хрватске.
Србији је још увјек потребан унутрашњи лидер који ће да је разара и черупа. Кад се све те фазе, укључујући улазак у Нато и ЕУ, заврше, онда ће и Срби залуд да иду на изборе. Као сада Хрвати.

Мада се не види да и сада иду у неку корист.