среда, 23. децембар 2015.

БАКИРОВИ АНЂЕЛИ
ЗА ПРОМЈЕНЕ
ЗАЈЕДНО ЈАШУ
У ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ

Пошто је Божо Петров Бореновић рекао да они, Прогресивно Демократствујући Пањеви, могу и са Есенесдеом у локалној власти, у Савезу За Промјене дигло се све на ноге. Ни Путин није толико ресурса ангажовао за рат у Сирији.
Промјенашки Институт за Локалне Изборе објавио је Црвени Аларм и почело је договарање заједничких кандидатура гдјегод је то могуће.
Морам назначити да је синтагма Гдјегод је то могуће, у Политици прецизна колико и бацање каменчића са Мјесеца у Јадранско Море.
У тим Промјенашима прва петорка представља СДС, ПДП, НДП, СРС РС и НС.
Реално, од свих њих само Есдеес има страначку инфраструктуру и стабилно бирачко тијело и за локални ниво. Остали немају ништа. Чак ни Сватове. А о Курцу да не говорим.
Не кажем да је циљ да се опет нагузи Есдеес.
Мисија је да се сруши Есенесде. Што би, у случају губитка Бањалуке и још неких виђенијих општина, знатно уздрмало Додика и умањло шансе Есенесдеа на Општим Изборима 2018е.
Како ствари стоје реално. Теренски.
·        Пошто само Есдеес има Орг Структ и Стално Бирачко Тијело, све ће зависити од Есееса. И код њихових кандидата и код кандидата из других Промјенљиваца, као заједничких. Ако Есдееови бирачи не прихвате таквог, нема ништа од побједе.
·        Други не могу помоћи Есдеесу и кад би хтјели. Јер немају Шчим & Ским.
·        Питање је како ће Есдеес цјеловито и по локалним заједницама процјњивати шта је корисније. Или срушити Мрски Есенесде или Некој Будали дати начелничку позицију.
·        Промјенаши, осим Есдееса, не могу очекивати најслађе залогаје. Добој. Приједор. Бијељина. Што због Маркових, што због Есдееса.
·        За Бањалку је питање да ли је залогај сладак или горак. Ако га Есенесде сам себи загорча, и бањалучкој великој организацији наметне вођство и кандидата, онда ће се Промјенашима посладити. А у свакој другој варијанти, најављеном Чавићу биће то не политичка рака већ римски бунар на Калемегдану.
·        Заједнички наступ опозиције на локалу успио је досад на неколико мјеста. Билећа. Градишка, Шипово. Требиње. Само је Билећа била чист успјех јер је мобилизација била на обје стране стопостотна и јер је голи математички збир говорио да тадашњи кандидат Радикала има више гласова него кандидат СНСД и коалиције. Такву мобилзацију гласача није могуће постићи на цијелом територији. Сви остали успјеси заједничке опозиције омогућени су Есенесдеовим грешкама.
Питање је, дакле, колико ће Есенесде начинити неизнуђених локалних грешака.
А није питање гдје могу побиједити Промјенаши, гдје им кандидат није из Есдееса.

·        Ако Есдеес опет пристане за Магарца Свих Промјенаша, знатно ће умањити своје шансе за Опште Изборе 2018е. Што може, са казном бирача у изборима за ЗБОР, Заједничке Бакирове Органе, значајно спустити ту странку на љествама политичког рејтинга.